kolmapäev, 1. mai 2013

Töörahva püha Luxembourgis

Püüdsime end hommikul mõnusasti välja magada. Kuna ka J-l oli vaba päev, siis polnud peale pisikese O kedagi, kes hommikul vara asjatama oleks tahtnud hakata. Mul, nagu kombeks vaba päeva hommikul, läks uni kohaliku aja järgi kell 8 lõplikult pealt ära. Kõik teised magasid südamerahus peaaegu kella 10ni.

Kuskil lõuna paiku olime oma uimerdamistega sinnamaale saanud, et olime valmis linnapeale minema. Ilm oli pilvine, aga vihmata. Kuigi termomeeter näitas õues 14 soojakraadi, ei osanud ma end kuidagi riidesse panna. 14 kraadi Eestis on reeglina suhteliselt jahe, siin üllatavalt aga suhteliselt soe. Luxembourgis ongi üldiselt pigem oluline kanda kihilist riietust ja olla valmis vajadusel mitme erineva aastaaja riideid korraga käepärast hoidma - ilm on niivõrd muutlik.

Kui olime kesklinnale lähemale jalutanud, hakkas meie kõrvu kostma erinevaid helisid. Kuigi vanas Euroopas on 1. mai niivõrd suur püha, et ükski pood ega enamik söögikohti lahti pole, siis linna keskmes ootas meid aga ees ootamatu pralle: igal täistunnil esines orkester, laval etendasid tüdrukud eksootilisi Aafrika tantse ning plats oli ääristatud erinevate sööke ja jooke pakkuvate telkidega. Söögi-joogisoovi korral maksad kõigepealt ühte letti ära oma soovid, saad vastu kupongid ja vahetad need õiges telgis vajalike toodete vastu. Mis siinkohal aga vägagi imekspandav oli, on harjumus serveerida jooke vabaõhuüritustel ehtsast klaasist, mitte plasttopsist. Ääretult mõnus oli istuda linna ühel keskväljakul, nautida saia vahel olevat suurt vorsti klaasikese šampanjaga päikesepaistes orkestrikontserti saatel.

Luxembourg on linn ehitatud küngastele. Nii tuleb muuskui jalutada mööda tänavaid orgu ja siis tõsuta taas mäkke. Õnneks on elanikele ja turistidele elu veidi lihtsamaks tehtud ning rajatud linna keskmesse lift, mis inimesi üles- ja all-linna transpordib. Olemuselt on Luxembourg väike armas linnake nagu enamus vana Euroopa linnu. Kõrghooneid siin pole ning kortermajad on 3-4 kordsed ja näevad eemalt välja pigem ridaelamu laadsed kui kortermajad. Ruumilahendused on samuti praktilised: maja all asub suur garaaž elanike autode parkimiseks, lisaks on olemas panipaik ning eraldi pesupesemise ruum, kus kõik oma pesumasinaid ja kuivateid hoiavad. See viimane on pigem meie jaoks küll harjumatu, et korteris sees pesumasinat pole, kuid tegelikult pole selleks ka vajadust. Korter ise on avar ja praktiline, mõnusa rõduga, kus grillil oma õhtusööki valmistasime. Õhtusöögi varude osas tuleb aga arvestada, et kõik poed, sh toidupoed, on pühapäeviti ja riigipühadel kinni, nii et kui midagi puudu või otsa saab, siis nii ongi ja enne ei saa, kui poed uuesti lahti tehakse.

Kui olime umbes 6 tundi linna peal ringi jalutanud ning tundsime, et jalad löövad juba tuld, ei olnud me kuidagi nõus mäest üles ca 3 km koju kõndima ning otsustasime võtta bussi, et enda jalavaeva veidi vähendada. Luxembourgis on kõik kuidagi lihtne, loogiline ja turvaline. Kui istuda linna keskmes vabaõhukohvikus, võib julgelt fotoka sättida kohvikulauale, ilma et peaks igal hetkel kahtlustama mööduvaid inimesi selle kaasa haaramise mõtetest, kuigi tavapärane turistivalvsus tuleks siiski säilitada. Ah, Luxembourgis on kuidagi eriti mõnus olla. Võibolla teevad selle tunde kohe eriti heaks ka omad inimesed.

Kommentaare ei ole: