laupäev, 7. aprill 2012

Peidetud pöialpoistega Wroclaw

A-ga on kohutavalt huvitav linnapeal käia. Ta on erialalt arhitekt ning see, mida ja kuidas ta oskab rääkida erinevatest hoonetest ning nende ajaloost või juhtumistest, on isegi mulle kui arhitetkuurivõõrale inimesele üsna huvitav.

Wroclawis on mõned aastatd tagasi restaureeritud üks kaubamaja, mis ka ajalooliselt kaubamajaks ehitatud on. Sel kaubamajal on kuldsed väiksed e-tähed külgede peal ning korruste vaheline ala kaunistatud nägude skulptuuridega. Kui too maja oli tellingutega kaetud selle renoveerimiseks, siis olla renoveerijad hädas olnud nägude taastamisega, sest vormi poldud kuskilt leitud. Samal ajal olla sinna sattunud mees, kelle isa esialgsed näod valanud oli ning mehe naine kirjutas Wroclawi linnale kirja, arvates, et maja lammutatakse, sooviks saada mõni nägu mälestuseks endale. Kui tegelik situatsioon selgitatud, leitud mehe keldris hulk originaalmaske nägude taastamiseks. Vot selline võib olla ajalugu.

Poolakate hilgas pidi olema palju tähtsaid inimesi, teadlasi, arhitekte ja teisi tegelasi, kes saanud ka Nobeli preemia lisaks teistele auväärsetele nimetustele. Neist mitmed on päris Wroclawist. Nii on pärit Wroclawist ka mees, kes leiutas konkreetse gaasi vormi ja mooduse, mida kasutati II Maailmasõjas gaasikambrites. Ta on saanud ka Nobeli preemia, sedakorda küll mitte gaasi eest. Kui tema naine, esimene naisterahavs, kes lõpetas Poolas doktorikraadi, sellest teada sai, millega ta geniaalne mees hetkel tegeleb, teinud ta enesetapu.

A-ga võiks linna peal veeta tunde, kuulates lugusid inimeste ja majade kohta lõputult. Ta oskab tuua niivõrd ilusasti välja nii majade stiilid, ehitamisaja kui võrdluse ümbruskaudsete majadega - mis millega kokku sobib, mis millele paari või vastandiks on ehitatud. Ka selle, kuidas mõnda maja pole peale II Maailmasõja pommitamist enam aastakümneid olnud, ent hiljuti on see fotode järgi identselt taastatud.

Kuigi Poolas on lihavõtete pühad pühapäeval ja esmaspäeval, siis laupäeval pandi poolest päevast kõikvõimalikud ärid kinni (üksnes toidupoed jäid avatuks) ja poolakad võtsid suuna kirikusse, käes igal kiriku poole minejal väike punutud korv, sisu kaetud roheliste oksakeste, sambla vms loodusliku materjali ja toiduainetega, et lasta need kirikus ära õnnistada ja õnnistatud pühade toidu pühalikult pühapäeval süüa. See kentsakalt harjumatu vaatepilt pitsilise linikuga kaetud korvikesega tähtsa näga kiriku suunas liikuvatest meestest, naistest ja lastest oli päris veider. Muide, poolakad pidid lihavõtte toiduna sööma verivorsti ja Jõuludeks pigem kala, erinevalt meist.

Kui 3 aastat tagasi plaanisime oma esimest autotrippi Euroopasse, siis uurisin, milliseid linnu tasuks Poolas külastada ning kuskilt jäi mulle meelde, et Poolas on linn, mille tänavad on täis pillutud pisikesi pöialpoisse, ajamas igapäevaasju. Paraku tol ajal jäi see linn meie teest kõrvale ja nüüd oli see mul sootuks meelest läinud. Positiivse üllatusena avastasin, et Wroclaw ongi see linn, kuhu mõned aastad tagasi paigaldati suur hulk pisikesi asjalikke rauast pöialpoisse üle terve linna keskuse. See on kindlasti veel üks põhjus Wroclawisse minekuks, et kesklinnas otsida taga müstilisi pöialpoisse (mille idee kasutamise eest paraku ka linn kohtusse kaevatud on).

Wroclawi keskmes asub suur toretsev tornikestega hoone, mis eemalt meenutab korralikku laste sünnipäevapeoks meisterdatud torti. See on raudteejaam, mida püütakse hetkel renoveerida ja veel kenamaks muuta, et olla valmis teenindama küiki neid horde, kes suvise jalgpalli EM-i ajal sinna saabuvad. Kahjuks on arvata, et raudteejaam selleks ajaks siiski valmis päriselt ei saa.

Üleüldse saab olema suvisel ajal Poolas põnev, sest sinna saabub suur hulk turiste vaatama jalgpalli EM-i. Et aga Poolaga koos korraldab EM-i Ukarina, siis võib see nii mõnelegi fännile suuremaks pettumuseks osutuda, kui selgub, et piiri ei saa ületada ID-kaardiga, vaid selleks on vaja ilmtingimata passi. Eks ole näha, kas piirikontroll sel ajal ka veidi kergem ja mugavam jalgpallifännidele on. Muidugi juba praegu on kõikjal Wroclawis näha jalgpalli EM teemalisi suveniire ja vihjeid eesolevale suursündmusele.

A isa arvab, et sõja ajal varastatud originaalne raudteejaama kell, mis hetkel Berliini muuseumis asub, tuleks poolakatele tagastada. A aga olla isale vastanud, et sel juhul peaks poolakad Saksamaale tagastama terve linna, sest Wroclaw on ajalooliselt just Saksamaa osa pikka aega olnud. Seetõttu on Wroclawil oluliselt paremad transpordiühendused ka Saksamaaga ning otse kiirteed sealt Varssavisse ei lähegi. Seega on Wroclaw Poola pealinnast justkui osaliselt ära lõigatud.

Enne Wroclawist lahkumist külastasime ka supermarketit, et haarata sealt kaasa odavat veini, mida me ka Poola ostma tulime. Meie suureks üllatuseks Poolas, kus samuti veini toodetakse, ent vähe, ei müüda ei Poola, naaberriikide Tšehhi ega Slovakkia veine. Küll aga on riiulitel külluslikult saada nii Tšiili, Austraalia aga ka Bulgaaria veine. Enamjaolt teised sordid, mida meil ei müüda, sealhulgas ka mitmed veinid vägagi soodsa hinnaga. Soodsaid veine on mitmeid A proovinud ning julges nii mõndagi 8-10 slotist (ca 2-2,5 €) veini soovitadagi. Kahmasime sealt kaasa erinevaid soodsamaid veine - eks saab need tasapiusi ära proovida ja kui olemegi sattunud mõne otsa, mis eriti joogiks ei kõlba, siis ju ta söögitegemiseks ja veinikokteiliks sobib ikka. Nii me siis oma koduteed alustasimegi, pagasiruum laetud kolme kastiga, mis tihedalt veinipudeleid täis on. M sünnipäev peaks nüüd olema küll üsna muretu, ma arvan.

Wroclawist alustasime koduteed pärastlõunal, eesmärgiga jõuda hilisõhtul Varssavisse, kus rahulikult öö veeta, et hommikul varakult Tallinna poole startida.

Kommentaare ei ole: