esmaspäev, 4. juuni 2018

Leitsakust jahedate tuulte kätte

Hommikuks oli Oslos tõusnud kerge tuul ning kell 8 oli sooja vaid 19 kraadi. Pakkisime end kokku ning sättisime lennujaama poole teele. Olime täpselt hommikuses tipptunnis, ent meie õnneks voolas liiklus linna sisse, meie aga sõitsime linnast välja. Õnneks on Oslo lennujaam suhteliselt lihtsalt märgistatud ning rendiauto äraandmise kohta on lihtne üles leida. Lihtsam, kui lennujaama lähedal olevat tanklat, kuhu justkui hästi nagu midagi ei viitagi, ent siin aitas lõpuks hädast välja GPS koos katse-eksituse meetodil selge peaga.

Norra on riik, kus sularaha sisuliselt vaja ei lähe. Kogu reisi jooksul oli vaid paar seika, kus kaardimakse ebaõnnestus, ent see tulenes pigem meie enda poolsest veast, mitte kohalikest süsteemidest. Kaardiga saab maksta tõesti kõikjal. Äia soovitusel olime siiski enne reisi kaasa vahetanud endale veidi sularaha, mis meil puutumatuna alles seisis. Kuna seda reisil vaja ei läinud, ent lennujaamast oli meil plaan üht-teist osta, otsustasime sularaha seal ära kasutada. Lõpuks jäi meil järgi täpselt 17 NOKi ehk veidi üle pooleteise euro. Veepudelit selle eest ei saanud - kõikide jookide hinnad algasid 30 ja enamast NOKist. Õieti ei saanud selle raha eest kohapeal midagi. Äkki märkasin aga maksuvabas poes väikese purgisiidri hinda, mis oli täpselt 15 NOKi. Kui muidu on Norras alkohol pigem väga kallis, siis nüüd ajasid nad meid sõna otseses mõttes alkoholi jooma. Mitte, et sellest 0,33l purgist just mitme peale palju jaguks.

Norwegiani lennukid on üllatavalt normaalse kvaliteediga odavlennufirma kohta ning selle reisi kogemuse põhjal lendaksin nendega vähemasti Euroopa siselende veelgi ning arvestades, et sügisest hakkavad nad lendama ka Tallinnast Stockholmi, avardab see meie lennuvõimalusi maailma mugavalt veelgi.

Ainult tänane tagasilend raputas veidi ebamugavalt, sest õues oli hakanud tõusma tuul. Kui Tallinnas maandusime, tervitas meid tugev tuul vaid 14 soojakraadiga, erinevalt Oslos kogetud 29-31 soojakraadisest leitsakust. Muidugi, juuni alguse ilm Oslo kandis on tavapäraselt pigem paarkümmend plusskraadi ning neilegi oli praegu kümme kraadi harjumatult soojem. Olen tänulik, et me ei maandunud täna õhtul, vaid just hommikul, mil tuul veel puhanguliselt tugev oli, sest õhtuks tõstis korraliku tormi, mis maha vaibuda eriti ei soovinud ja õues asjad lendama pani.

Meie minipuhkus on selleks korraks lõppenud. Oleme õnnelikult kodus ning valmis sukelduma tagasi argirutiini.


Kommentaare ei ole: