teisipäev, 11. mai 2010

Vikerkaare ranna ookean

Rainbow Beach on võrratu. Koht on oma nime saanud värviliste liivaluidete järgi, mille tuul ookeanist künkale on kandnud. Tee liivaluideteni läheb autoparklast läbi metsa ning ühtäkki avaneb ees lihtsalt tühi liivakõrb, millel lasuvad üksikud kuivanud puurondid, taamal paistmas uus metsaviir. Kui jalatsid metsaserval asuvale vaateplatvormile jätta ja liivale astuda, on liiv jalge all sametiselt pehme. Mitte teraline, vaid pigem peeneks jahvatatud nisujahu taoline pulbriline. Kõndisime kallakust allapoole kuni kaljupiirini, millest edasi peale järsakut algab helesinine ookean. Liiva on seal kõiki toone: lumivalgest tumepruunini, iga viirg tuuleuhutud mustri kohaselt omal kohal. Kuigi liivaala pole lõputu, on vaatepilt võimas ja minu jaoks seninägematu. Linnakeses endas asuvas suveniiripoes on müügil ka pudelikesed, kaelaehted ja küünlajalad, mis on erinevates värvides looduslike liivadega mustriliselt täidetud. Maailma suurimale liivasaarele Fraser Islandile me selle reisi jooksul kahjuks ei jõua, küll aga andis Rainbow Beach ettekujutuse sellest, milline Fraser Island võiks välja näha. Pealegi tasuta.

Rainbow Beach rannas olev helesinine ookean on eemalt vaadates väiksemate lainetega, ent selles sumbata on äärmiselt mõnus. Õues oli 27 kraadi sooja, mida jahutas üksnes hetkeks olnud ülikerge hoovihmake. Veetemperatuur püsis 22 kraadi peal. Viskasime riided autosse, vahetasime rannariided selga ja hüppasime ookeanilainetesse. Siinsetel randadel puuduvad riietuskabiinid, mis meile nii tuttavad on, küll aga ei vaata keegi kummaliselt, kui sisuliselt tänaval riideid vahetad või ujumispükse auto kapotil kuivatad, samas on enamikes randades olemas avalikud tualetid ning mageveedušid õhusooja veega. Ma ei olnud varem Vaikses ookeanis ujunud, kuigi ujumiseks on seda ka raske nimetada. Viskud lainetesse pikali ja sulpsad vastu või piki uut lainet. Kui ilma laineteta on vesi kuskil veidi üle põlve, on suuremate lainetega vesi lausa kaelani. Absoluutselt uskumatu tunne. Lisaks olid mulle uudiseks tugevad hoovused. Kui laine tuleb ja taandub, tunnetad vee sees nii tugevat tõuget hoovuse suunas, et sellele vastu saada sügavamas vees ilmselt pole võimalik. Lisaks on ookeanivesi niivõrd soolane, et üksnes tilk suhu sattunult tundub, justkui oleks hauganud korraliku suutäie soolapakist. Ent ookeanis sulistada on äärmiselt mõnus, seda eriti helesinises läbipaistvas vees sooja päikese all.

Marybrough linnakeses on sündinud ja kasvanud Mary Poppinsi autor, sestap on selles linnakeses ka Mary Poppinsi kuju. Teel Agnes Watersi poole, kust homme hommikul asume Lady Musgrave saarekesele teele, sõitsime läbi Bundabergi väikelinna, kus kohtusime ka K eestlasest sõbranna K-ga, kes on Austraalias juba 2 aastat farmitööd teinud. Pisike, nägus eestlanna on olnud väga tubli vastupidavusega, et nii pikalt farmitööl olnud on. Kalevi šokolaad lõi eestlanna silmad lausa särama.

Agnes Watersisse jõudsime kottpimedas. Hosteli leidsime üles tänu GPSile ning olime positiivselt üllatunud. Hostel on hiljuti renoveeritud ning tubades on olemas ka konditsioneer. Tekke siinkandis ei anta, sest ilmad on niigi soojad ja kui tundub, et jahe hakkab, tuleb konditsioneeri soojemaks keerata. Samas on oma magamiskottide kasutamine keelatud, et vältida teistest hostlistest kaasa toodud bed bugside ehk siis pisikeste lutikalaadsete elukate kaasatoomist. Hinnad on hostelis soodsad ning keskkond sõbralik ja hubane. Erinevalt tavapärasets on sedakorda meie hosteli toas olemas ka eraldi wc ja dušš. Kui saaks selliste tingimustega toad ka teistesse kohtadesse niivõrd mõistliku hinnaga (27 AUD/inimene), ööbiks hostlites meeleldi.

Hommikul saime tehtud ka oma broneeringu soodsaks autorendiks, nii et meil on lootust peale K tööle naasmist saada Brisbanest campervan, millega nelja päevaga jõuda Cairnsi, seal natuke ringi vaadata ning siis otse hakata kodupoole lendama 5 lendu jutti. Tõotab põnev tulla.

Muide, moskiitod on siin ka halastamatud. Nad on pisikesed, ei tee häält ning pole tuntavad, kuid jätavad järele endast suure sügeleva punni. Täiesti ebaõiglane.

1 kommentaar:

tulesäde ütles ...

Olin ka Rainbow beachil!!! Läksime sealt Frazeri saarele. Nii lahe et nii pikad vahemaad ikka olete läbi sõita viicinud... ja siin vist teistmoodi ei saa ka...

Kas tulete ka Darwini?? Olen siin ja ootan :)