esmaspäev, 20. august 2018

Suvest otse sügisesse

Meie tänane plaan oli teha kiire Ikea tripp Kaunases ja siis õhtuks koju. Ärkasime hommikul eriti vara, olime hommikusöögis esimesed ja pakkisime end kiiresti kokku, et mitte lõpuks öö peale jääda. Kui Kaunasesse jõudsime ja avastasime, et Ikea asub kaubanduskeskuses koos Maximaga, hakkas meie hinge närima üp. Sellist Ikeat me veel näinud ei olnud ja koduka järgi tundus Kaunase Ikea olevat korralik suur maja. Jah, oli küll, aga Ikea oli vaid väike näidiste tuba suurest kaubanduskeskusest, kust kohapealt sisuliselt midagi osta ei saanud. Kaunase Ikea ei ole päris Ikea ega teeni kuidagi Ikea nime väärilisust välja. Tundsime, et meid on siiralt petetud.

Koduteele saime selle eest asuda oluliselt varem kui olime arvanud. Leedus on veel kaks päris Ikeat, Vilniuses ja Klaipedas, kuid neist kumbki ei jäänud me teele ja Riia Ikea jaoks olime 10 päeva liiga varajased - see avatakse alles 30.08.2018. Nii kulges meie kodutee üsna kiirelt ja lihtsalt, aeganõudvaks teguriks vaid Poola teetööde asemel seekord Leedu teetööd, kuid ilmselt järgmisel aastal autoga Euroopasse minnes on Leedu-Poola piirilt kodupoole sõites juba ees ootamas mõnus kiirtee jupp.

Tegin meie reisil veel ühe tähelepaneku - reeglina ei ole Leedu ega Läti tualettides wc paberit ka päris korralikes kohtades, ka siis, kui tualett ise on igati viisakas ning kätekuivatuspabergi on olemas. Ma ei mõista päris täpselt, mis värk selle wc paberiga on. Kunagi aastaid tagasi oli see nii ka Eesti avalikes tualettides, kuid tänaseks on see õnneks muutunud. Igatahes, autoreisijale on selline korduv avastus üpris tüütu.

Kui päeva alustasime Augustowist päikselise ilma ja 26-28 kraadise soojaga, siis päeva lõpuks olime jõudnud sügisesse - napilt enne Eesti piiri tervitas meid pilvine taevas, algav vihmasadu ning temperatuur, mis langes 19 kraadile, koju jõudes oli sooja vaid 16 kraadi. Uskumatult suur kontrast kõigest mõnesaja kilomeetri jooksul.

Reisi lühidalt kokku võttes hääletan ma halbade üllatuste toppi kõhuviiruse ning Kaunase Ikea, samas kui reisi positiivseim üllatus oli Augustowi spa linn, millest oleme küll korduvalt läbi sõitnud, aga mitte kunagi varem seal peatunud, mistõttu on selle linna Narva-Jõesuulik võlu meile siiani avastamata jäänud. Igal juhul, olgugi, et oleme sama trajektoori sisuliselt Euroopas korduvalt ühel või teisel viisil läbinud, on Euroopas meile toredaid üllatusi ikka veel varuks.



Kommentaare ei ole: