esmaspäev, 4. märts 2024

Beebitoidust ja ostlemisest

Brrrrr, nüüd läheb küll vist vaja klaasi veini või midagi muud kuniks ma seedin, mis just tehniliselt juhtus. Istusin täna päikesepaistega kohvikus mere ääres nagu tavaliselt viimasel ajal ja kirjutasin oma blogikannet. Beebi hakkas just ärkama, kui olin postituse peaaegu valmis saanud ja kuna miskipärast üle mobiilse neti pilte blogisse ära ei lae, vajutasin tekstina avalda nuppu ning panin tahvli kinni teadmisega, et õhtul enne magama minekut ainus asi, mis mul veel vaja teha on, on lisada pildid juba avaldatud postitusele. Ja nüüd avastasin, et seda pikka blogi postitust ei ole mitte kuskil enam olemas. Ei avaldatud postituste ega mustandite all. See oli lihtsalt haihtunud.

Googeldasin jupp aega, kas kosmosest on võimalik haihtunud postitus tagasi tuua, aga veebi mälus seda polnud ja Safari brauseris tundus ka mitte olevat. Googledasin veelkord läbi kustutatud postituste, mitte kadunud postituste ja sain nipi - minna samm sammult tagasi oma brauseri ajaloos brauseri mälus. Ja seal see oligi - näitas mulle täpselt nii, nagu ma ta jätsin - avaldatud postitusena, kuigi päriselt seda pole kuskil. Tegin kiiresti copy-paste ja siin see nüüd siis on. Uhh, mul tõmbus nahk näost juba kaameks. Olgu Google tänatud!

Enne reisi ei olnud mul päris selge, kuidas on lood beebi toiduga Gran Canarial, aga et ka siin on väikseid lapsi ning lastega reisijaid palju, siis ma väga ei muretsenud. Sattusime alguses pooljuhuslikult Nan vedela rinnapiimaasendaja peale ja kuna see on beebile sobinud, siis oleme selle peale jäänud, pealegi on valmis piim väga mugav kasutada - valda ainult välja, piimasoojendajaga vajalikule temperatuurile mõne minutiga ning rohkem mõtlema ei pea. 

Nan on Nestlé toode ja seega rahvusvaheliselt rohkem tuntud, kui mõni kohalik enamlevinud bränd Eestis. Ainult Eestis on Nani keeruline saada - vedelal kujul müüb seda ainult Prisma ja sealgi on pidevalt tarneraskused, nii et lihtsam on olnud lasta seda järjepidevalt tuua Soomest otse. Uurisin enne reisi, et Gran Canarial on Nan küll saadaval, aga ainult apteegis või Nestle enda veebipoes ja kui muidu olen väga e-poe usku, siis reisil on ajakava ebatavaline ja hispaania keelt ma nii palju ei valda, et võiksin mõne kulleriga suhelda. Ühesõnaga, lihtsam oli apteek otsida.

Peale mõningaid apteegikülastusi selgus, et vedelal kujul Nani siin sisuliselt saada ei ole, sest see pole väga popp ja on märkimisväärselt kallim. Umbes pooltes apteekides polnud ka pulbrit saada ning pulbri hind võib erineda kuni 25%, olenevalt müügikohast. Seda avastasin ma muidugi alles hiljem. Ja ma pole elus nii paljudes apteekides kokku ka vist käinud kui siin reisil. Kuna vedelal kujul saadavust polnud ma veel tuvastanud, pidin vahelduseks üle minema pulbrimaailma ja ostsin termose, et kuuma veega piim jooksu pealt valmis teha. Tegelikult tuleb tunnistada, et kui olla pidevas liikumises, siis on pulber ja termos isegi mugavam variant, kui valmis piim, aga kui enamus söögikordi on samas kohas ja külmik käepärast, siis valmis piim on kõige lihtsam. Igal juhul nuputasin endale süsteemi valmis: kui pudelivesi ära keeta, siis üks vee kogus läheb lutipudeliga seljakoti termosahtlisse ja ülejäänud keev vesi termosesse ning igal söögikorral järgmise jao vesi jälle välja kallata. Nii on söögikorra ajaks vesi enam-vähem õigele temperatuurile jahtunud ja ei pea eraldi jahutamisega jaurama. Vähemalt mitte siis, kui õues on püsivalt 20 kraadi juures sooja.

Olin küll toidupoodides käinud vaatamas beebitoidu riiuleid, aga seal müüdi ainult kahte kohalikku pulbrit ja mingit valmis piima-pudru segu lutipudelisse. Olin selle viimase osas väga skeptiline, sest meil Eestis rõhutatakse koguaeg, et lutipudelisse käib sinult piim ning toit sinna ei sobi, olgugi et me kõik oleme üles kasvanud lutipudelist saadud mannatummi peal. Teine huvitav tähelepanek on püreed: valikut on, selle üle ei saa tegelikult kurta, ainult et ööputru siin ei ole, selle asemel on nö soolased öö juurviljapüreed liha või kalaga. Kämlaga variante on veel mitut erinevat. Puhas juurviljakas on ka, aga sellest meie beebi ei arvanud suurt midagi ja tundub, et naljalt taimetoitlast temast ei tule. 

Kõik magusad püreed on aga puhtalt puuviljast, üldiselt sisaldavad banaani ja reeglina ei sisalda teravilja või midagi muud peale puuviljade. Valmis hommikuputrusid purgis või tüübid lihtsalt ei ole olemas. On küll olemas pudruhelbed, millega siis puuviljapüreed kokku segada, aga reisil ei viitsi ma sellega jännata ja on ka beebide hommikuhelbed meega, kuid selle osas olen ma jälle ettevaatlik - meil räägitakse, et väikelaps ei tohiks mett saada enne esimest või teist eluaastat, olenevalt allikast, aga siin on mesi lisatud juba 6. kuust. Samuti ei soovitata Eestis anda liiga tihti banaani kõrge nitraadisisalduse tõttu. Ja siis on siin terve hulk beebidele mõeldud jogurteid, mis säilivad toatemperatuuril. Eestis öeldakse, et piimatooted võiks menüüsse tulla alles aastaselt. Ja mis jogurt see toatemperatuuril kuude kaupa seisab? Igal juhul on mind sügavalt kukalt kratsima pannud tõsiasi, et kuigi oleme ametlikult Hispaanias, on beebide toitumissoovitused nii väga erinevad.

Suuremates toidupoodides on olemas ka farma lett või osakond ja endalegi üllatusena avastasime sealt Nan pulbri ning valmis piima lisaks muule üpris laiale valikule. Ka Eestis palju kasutusel olev Aptamil on siin müügil, aga teise nimega. Seega, kui beebi on rinnapiimaasendaja peal, tasub kasutada üldtuntud brände, kui on plaan reisile minna, muidu tuleb ise kogu reisi jagu vajalik toit kaasa tassida. Carrefouri farma letis saime veel ühe meeldiva üllatuse - meile vajalik Nan vedel piim oli seal 80% alla hinnatud, sest pakendil oli kuu lõpu kuupäev, milleni oli jäänud veidi vähem kui nädal, aga meile sobis see ideaalselt, nii et ostsime riiuli tühjaks. Vahel võib vedada ka. 

Poodide osas on siin üldse veidi kummaline, sest väga ootamatuid asju võib leida sellistest poodidest, kust ei oskaks neid väga otsida. Näiteks suures kosmeetikatoodete poes Primor on farma letis beebitoit või ühest lõhnapoest leidsime jalatsid, ehted, päikseprillid ja tubaka leti. 

Toidupoodide osas on ka lähenemine veidi teine - ilmselt siin inimesed mõtlevad valmis, mis neil vaja on ja vastavalt sellele valivad poe. Kõige rohkem hakkab silma suuri Mercadonasid, aga selle valik on väga kitsas ning see ei muutu ja on igal pool täpselt sama, reeglina oma kaubamärgi tooted. Mähkmed on seal küll hea hinnaga ning põhimõtteliselt sadamad, mis Liberod, kuid muude toodete osas saab ring kiiresti peale ja tahaks ju midagi muud ka proovida, kui koguaeg ühte ja sama apelsinimahla juua ja ühtmoodi marineeritud kanafileed süüa, sest sisuliselt rohkem seal valikut pole. Siis on suur hulk iga natukese maa tagant väikseid Spare või HiperDinosid, mis käituvad kui kodupoes, kust saad kõik hädavajaliku kaugele minemata kätte. Meie majast mõnesaja meetri raadiuses on selliseid poode vähemalt kolm.

Suurematest poodidest on siin üks Alcampo (mujal Euroopas ka tuntud kui Auchan), mis on mulle reeglina meeldinud, aga siin tundus kuidagi veider - palju värvilist promo reklaami, keset poodi on suur kohviku ala, kus saad ümberkaudsetele lettidelt ostetud kaupa poes sees süüa ja kaubavalik kuidagi ei kõnetanud mind. Selle eest teine prantslaste kett, Carrefour, on mu vaieldamatu lemmik. Ilus suur pood väga hea valikuga ja sealt saab tõesti sisuliselt kõike, umbes nagu meie Prisma. Seal on ka hulk kampaaniaid kupongidega, mille saad ostutšeki sabas, aga liialt ma sellesse süveneda pole viitsinud ja äpp, mida igal pool reklaamitakse, on meie jaoks kinni ehk alla laadida seda ei saa, nagu siin paljude muude äppidega. Kuigi meist mõni kilomeeter eemal asuv Carrefour on justkui ainult toidupoe maja, siis tegelikult on seal suur kahel korrusel ostukeskus ja kino, kus võib vabalt tunde veeta.  

Oleme vist kõik suuremad ostukeskused saarel nüüd läbi käinud. Mulle kohe meeldib reisil olles shopata ja saada hea ülevaade sellest, mismoodi siin asjad toimivad ja mida müüakse. Outlet keskuse Las Terrazas vastas asub EL Mirador kaubanduskeskus, millest olime mitu korda mööda sõitnud, aga nüüd keerasime sinna esimest korda sisse. Ja oh üllatust, mis meid ees ootas - see on tõeliselt hiiglaslik kaasaegne suurepärase kaubavalikuga ostukeskus, kuhu võib end lihtsalt ära kaotada. Olin ammu märganud Lefties riidepoes beebile sobilikke sokkpapusid, aga polnud leidnud veel sobilikku numbrit ja siin oli Lefties nii suur, et ainult papude üles leidmine võttis jupp aega. Kui kassasse läksin, sammusin esmalt elementaarselt pika leti taga teenindaja juurde, kes küsis, kas soovin maksta ja siis hakkas midagi hispaania keeles seletama, et siin ei saa ja kassad on ümber nurga. Olin sattunu tagastuste ja vahetuste alasse, aga kasvasid ei näinud ma esimese hooga kuskil. Kui lõpuks peegeldaksid kassade alasse jõudsin, kukkus mu suu sõna otseses mõttes lahti - ei mingit teenindajat, vaid 15 iseteeninduskassat. Kui automaadi juurde lähed, teab see juba ise, mis sul ostukorvis on ja ei ole vaja mitte kuskil midagi skaneerida. Sisestad oma mobiili numbri ning tšekk tuleb otse smsi lingiga telefoni. Maksime kellaga ära ja kõndisime välja. Wow. Vot see oli alles kaasaegse ostlemise kogemus!









Kommentaare ei ole: