neljapäev, 7. märts 2024

Mull-mull-mull-mull, väiksed kalad, kus on teie väiksed jalad?

Poema del Mar on suur akvaarium Las Palmases. Olin hoidnud seda vihmaseks õhtupoolikuks, aga meie reis hakkas läbi saama ja ega palju aegu enam valida polnud, millal seda külastada. Siinsetel muuseumidel on omadus end suhteliselt varakult kinni panna- mõni on kella 16st juba suletud, mõni 17:30, aga ainult tehnikamuuseum on vist peale kella 18 veel lahti. Arvestades, et turistid ilmselt päevase aja veedavad suuresti rannas, siis muuseumi tahaks just ju õhtupoole tulla, aga siis on kõik kinni.

Tänane ilm oli imeline. Päeval lauspäike pilvisus helesinises taevas, 22 kraadi sooja, mis tundus nagu 30 ja kerge paitav mereõhk oli väga teretulnud. UV näitas 8. Aga merevesi oli endiselt 20 kraadi. Õhtuks tõi tõusnud tuul kohale ka pilved, nii et oligi paras aeg end muuseumisse sättida. Fenomenaalselt huvitav on see, kuidas kella 15 ajal alati Las Palmase poole tohutu ummik kiirteele tekib, ent alternatiivset teed ei ole. Ja täiesti alati tuleb seljatagant keset seda ummikut lõuna poolt vilkuritega ja sireeniga kiirabi, vahel ka kaks. See on nii kindel reegel, et lausa veider tundub. aga ka see on fenomenaalne, kuidas autod kõik keset ummikut end kõrvale tõmbavad ja kiirabi pääseb kiiresti läbi. Kiirabi juhid peavad muidugi olema täppissõitjad.

Kui peaks ainult ühe suurema vaatamisväärsuse valima, kuhu Gran Canarial olles minna, siis on see kindlasti Poema del Mar akvaarium. Me oleme suurtes akvaariumides käinud paljudes riikides, osad avaldavad rohkem, osad vähem muljet, aga Poema del Mar tasub kindlasti külastust. See on ehitatud üles justkui risti-rästi teedest, kuid külastaja juhitakse sujuvalt mööda ühte käiku algusest lõpuni, nii et kõik saab vaadatud. Tavapärane külastus võtab aega ca 2-2,5h ning alla 1,5h ei ole sinna väga mõtet planeerida, siis saab natuke nautida ka.

Poema del Maris on palju akvaariume, nii väiksemaid kui suuremaid ja ka mõni päris suur. Seal on üks akvaarium, mis on silinderjas klaastoru läbi mitme korruse, nii et kalu on võimalik imetleda igas asendis ja kõrguses. Aga kahtlemata ahhetama panev on nende eraldi saalis asuv 36 meetrit pikk ja 7,6 meetrit kõrge poolkaares klaasiga tohutult suur akvaarium, mille ehitus võttis terve aasta ja mille meeletult paks klaassein on ehitatud selliselt, et see ühtki moonutuste ei tekita. Seal ilmselt võib istuda ka tunde ja lihtsalt neid suuri kalu vaadata ringi ujumas. Seal on mitmesugused haid, raid ja kõiksugu muid kalu läbisegamini, kellest ma midagi ei tea ja kunagi varem näinud pole. See suur akvaariumisein on ikka uskumatult võimas ja ahhetama panev. Lihtsalt istud seal ja vaatad haiga tõtt. Ja saad aru, kui väike sa ise kogu selle meremaailma juures oled. 

Mõni hai näeb välja nagu multikast, mõni aga nii tigeda ilmega, et läbi klaasi tekitab judinaid. Suured rai Kalad lehvitavad oma uimi nagu tiibu ja laksavad sabaga sujuvalt vett. Väikesed kalad ujuvad säuhti mööda, mõni lihtsalt hõljub vees ja vaatab ringi. See veealune maailm on ikka nii tohutult suur ja värvikirev. Ma vaatan hea meelega neid kalu akvaariumis, aga päris elus jätan nendega meeleldi kohtumata.

M tegi video ka: https://youtu.be/jGFnfJCyGeU?si=wbdpUNm-uTvyHlsL




























 

Kommentaare ei ole: