kolmapäev, 6. märts 2024

Veelinn Firgas

Nüüdseks oleme õppinud seda saart vist piisavalt tundma. Tõesti, põhja pool on lopsakam loodus, mäed on rohelised, teed kuidagi nunnud ja linnad oma värviliste ja valgete majadega kuidagi eriti ilusad. Talvisel perioodil on siin mõni kraad jahedam ja vihmasem või pilvisem, mistõttu ei tasu ehk pikemat peatust põhja planeerida, aga suvisel ajal, kui lõunas läheb talumatult kuumaks, võib põhjas olev majutus olla üpris ideaalne. Igal juhul ei väsi me põhja poole sõitmisest.

Firgas on põhja pool asuv väike unine linnake mäekünkal. Firgast kutsutakse veelinnaks. Ei, siin ei ole selliseid kanaleid nagu Veneetsias, küll aga on siin maa alune veekanalite võrgustik 15. sajandist, mis andis sellele linnale tohutu eelise nii kaubanduse kui kõige muu ees, sest veega varustatus oli siis midagi väga uut. Täna on linnakese keskmes välja toodud toimiv veekanal ja astmeline mäest alla kulgev purskkaev. Aga üks asi teeb selle linna veel eriliseks - kui oled Firgases ära käinud, oled käinud kõikidel Kanaarisaarte saartel. Seal on eraldi Kanaari saarte tänav, kuhu on tehtud kivist maketid kõikidest saartest eraldi, igaühe juurde lisatud plaaditud seda saart iseloomustav joonistus ning saare põhilised andmed nagu suurus, kõrgus ja rahvastik. See on ikka imeline ülevaade näha kõiki saari kõrvuti ja nii ongi tunne, et nüüd oleme me kõik saared kuidagi korraga ära näinud.

Firgasest avaneb ka ilus vaade ümbruskaudsele loodusele ja rannikule. Siin saarel on mitmeid erinevaid kraatreid, nii et kui lasta pilgul üle ümbruse käia, võiks arvata, et näed mõnda uinunud vulkaani. Kõige tuntum uinunud vulkaanikraater on aga Caldera de Bandama, mis on ca 1000m lai ja 200m sügav uinunud vulkaan, mille pind on kasvanud rohelist loodust täis ja mille nõlvadel kasvatatakse viinamarju. Seal samast lähedal asub ka veinimuuseum ning vulkaani kraatri ühes servas golfiklubi. Kui ei teaks, et seal suuremas lapikus orus on uinunud vulkaan, siis ei viitaks siin sellele ükski märk.

Meie ajutine kodulin Arinaga väärib täiesti eraldi blogikannet. Ma ei väsi sellest merevaatest, inimeste vaatlemisest ja ikka veel väikestest uutest avastustest. See linn on hästi kohalik ja tundub kuidagi väga ehe.





























  

Kommentaare ei ole: