kolmapäev, 28. veebruar 2024

Maspalomase suurus ja outlet shopping

Nädala alguses nägin FB-s endist kolleegi K kuhugi perega puhkama lendamas. Selgus, et siia samasse, Gran Canariale. Oma perega omaette reisida on tore, aga veel toredam on, kui saab vahepeal ka kellegi teisega natuke juttu rääkida ja muljeid vahetada. Leppisime kokku ühise õhtusöögi täpselt tema sünnipäeva õhtule Maspalomases. See ühine õhtusöök oli äraütlemata tore. Kuigi olime nüüdseks Maspalomasest juba mitu korda sattunud ja tundus, et oleme seal nagu kõik ära näinud, siis kandis, kuhu nüüd sattusime, me käinud ei olnud. Kui uskumatult mitu nägu võib olla ühel kohal!

Maspalomas ei ole päriselt Hispaania ega Kuuba, see on äärmiselt rahvusvaheline kuurort, kust leiab nii prantslasi oma butiiki pidamas, inglasi restorani kutsumas, kohalikke teenindajaid ja kõikvõimalikke teenuseid turistidele. Küll aga võib siin vahel ringi vaadates kergesse segadusse sattuda, kus sa pärkiselt oled, sest siin saarel on olemas nii San Francsisco, San Juan, Puerto Rico kui ka Varadero ostukeskus lisaks nii mõnelegi teisele tuntud kohanimele.

Maspalomas on tegelikult suur. Seal on 180 000 voodikohtade turistidele ja umbes 36 000 elanikku. Kui arvestada, et Tallinnas on umbes 430 000 elanikku, siis Maspalomase voodikohtade arv koos kohalike elanikega on umbes pool Tallinnat, ainult selle vahega, et kõrgeid korrusmaju on siin vähe. Seega, kui keegi ütleb, et ta peatub Maspalomases ja saame kokku, võib juhtuda, et jala üksteise juurde tegelikult väga ei jõua, sest üks võib olla meie mõistes nö Mustamäel ja teine Õismäel. 

Maspalomase ühes otsas asub tuletorn, mis on sinna ehitatud 19. sajandil ja on heaks maamärgiks, sest umbes sealt hakkab rannapromenaad, mis on tihedalt ääristatud merevaatega restoranidega. Rannapromenaadi teises otsas on liivadüünid ja sealt edasi hakkab juba Playa del Ingles, kuigi visuaalsel vaatlusel suurt vahet ei tee.

Maspalomas on klassikaline turistikas, aga põhjusega. Tänaseks oleme aru saanud, et seal paistab reeglina alati päike ka siis, kui muu saar võib olla pilvine või isegi vihmane. Ka tuult jätkub sinna vähem ja kui isegi Maspalomase rannik on tuuline, ei pruugi seda olla Puerto Rico või Puerto de Mogani lahesopid, mis seal samas lähedal asuvad. Seega, kui otsida Gran Canariale majutust, tasub siiski vaadata Maspalomase kanti just ilma tõttu, ainsa miinusena, et kohaliku elu tunnetust seal mitte mingi valemiga ei teki. 

Meie võtsime omale majutuse Arinagasse, kust on Playa de Arinaga ehk mereäär kahe tänava kaugusel. Meid ümbritsevad kohalikud inimesed oma kodudega. Arinaga on aga väga tuuline kant ja siin on sisuliselt alati tuul, millele viitavad ka lähedal asuvad tuulikud. Kuigi õues võib olla märkimisväärne tuul ja kõrged lained, ei pruugi see veel tähendada, et tuul alati ka tugev on mere ääres. Samal ajal võib tuul olla aga tänavate vahel nii tugev, et tahab kergkäru koos beebiga lendu tõsta. Siin see tuul on üldse veidi teistmoodi. Tugev tuul ei tähenda alati tormi ja kuigi m/s palju pole, nii 9 ja 15 vahele, siis puhub see koguaeg ühtlaselt, aga on reeglina soe. Temperatuur on siin üldse teistmoodi. Kui Eestis on 19 kraadiga pika püksi ilm dressikaga, siis siin on lühike püks kerge poolpika varrukaga pluusiga väga ok. See ookeani õhk kohe mõjub kuidagi teisiti.

Kuna viimased päevad on tuul olnud üle saare pigem tugev, siis ma väljas beebiga jalutada pole väga tahtnud ja olen ette võtnud ostlemise retke saare ainsasse outlet keskusesse Las Terrazas. See on selline keskus, kus all korrusel on korralik parkimismaja, teisel korrusel asuvad mitmed outlet poed täiesti mõistlike hindadega ja kolmandal on spordikeskus ning kino. Muidugi ei saa seda keskust siin võrrelda mõne suurema outlet cityga Euroopas, aga kuna kohalikus mõttes on tegemist siiski suurema ostukeskusega, on seal lihtne veeta mõni tund mööda poode kolades. Tuuliseks ilmuks täitsa hea tegevus, ainult et vihma korral peab arvestama, et poodide vaheline ala on lageda taeva all ja märjaks võib poest poodi kõndides saada. Gran Canarial on olnud pikalt kuiv periood ja kohalikud ootavad ammu pikisilmi vihma. Mina aga loodan, et see vihm jõuab siia peale seda, kui me koju tagasi oleme läinud.

M video: https://youtu.be/lyQzH7ynHok?si=BEOCKsQOQ2zJkp9u















Kommentaare ei ole: