esmaspäev, 26. veebruar 2024

Telde - mitu linna üheskoos

Gran Canaria reisi ette valmistades olin veidi segaduses, sest ühelt poolt on infot palju, aga teiselt poolt napib omal käel ringi rändamiseks kergesti hallatavat materjali. Tihti on nii mõnegi reisi sihtkoha jaoks olemas audio guide, mis GPS põhiselt ise õiget infot mängima hakkab, aga Gran Canaria osas ma midagi mõistlikku leida ei suutnud. On küll Cicar autorendifirma audio guide äpp, aga see on oma sisult pehmelt öeldes tagasihoidlik. On veel paar muud äppi, mis nimetavad end iseseisvaks jalutustuuriks (self walking tour) ja osa ka koos helisalvestusega, aga mul ei õnnestunud neist kuidagi sellist infot välja võluda, mis liigse eelneva täiendava tööta lihtsalt ringi kõndides ette võttes lihtne oleks. Varasematel reisidel olen leidnud valmis marsruudi koos kirjeldustega mida mööda on lihtne väike jalutuskäik ette võtta, aga siin seda justkui pole. Ka ei aita turismiinfo punktid, sest seni pole ma veel ühtki avatuna näinud. Täna oli ühe juures lõpuks ka avamisaegadega silt - esmaspäeviti ja reedeti kell 10-14. Nojah, ei ole eriti suur tõenäosus, et ma sinna kogemata õigel ajal satuks.

Olen suur Free Walking Tour fänn ja seni on meie kogemus nendega olnud vägagi positiivne, saades veidi teistsuguse perspektiivi ja tausta linnale läbi kohalike silmade. Gran Canarial on Las Palmases neid omajagu pakkuda ja broneerisin meile homseks ühe, kuid teistes piirkondades neid napib ja kui neid üldse olemas on, siis meie siin oleku ajal neist ühtki ei toimu. Saarel on selgelt turismi mõttes madalhooaeg. 

Hispaania avamisajad on meie jaoks endiselt harjumatud. Kui olla saare lõuna osas, siis seda väga ei märkagi - seal on nii palju turiste, et midagi peab alati avatud olema. Kohaliku linnakese tunneb aga selle järgi kiiresti ära, kui tundub, et koguaeg on kõik kohad kinni. Kohalikud on harjunud lõunatama 13 ja 15 vahel ning tavaline on, et lõunakohad avatakse alles 11:30 paiku ning suletakse 16 ajal. Õhtusöögi kohad avatakse paljudes kohtades aga alles 19 või 20 ajal ning nii jääb 3-4 tundi vahepealset aega, kus sisuliselt enamus kohti kinni on. Kui on soov just sel ajal korralikum varajane õhtusöök teha, siis turismivaeses asukohas ei pruugi see alati õnnestuda. 

Kuna rendime maja, siis oleme toidupoodi külastanud üsna usinasti, et vaadata, mis siin üldse müügil on ja omale ka hommikusöögi materjal ära muretseda. Minu suureks üllatuseks on valik poodides, ka suurtes, üpris kesine. Kõike on, aga mitte väga suures variatsioonis. Või siis päris kõike pole ka - seni pole ma üheski toidupoes müügil näinud melonit. Lihtsalt ei ole olemas. Juurvilja leti valik on üldse napivõitu - on tomatit, kõrvitsat, rohelist salatit valmis portsudeks jaotatuna karbis, vahel ka paprikat, aga muud üldiselt väga mitte. Eesti toidupoodide üpris lai juurvilja sortiment on meid ikka ära hellitanud.

Gran Canaria suuruselt teine linn on Telde, mis asub saare idaservas, mitte kuigi kaugel pealinnast Las Palmasest. Kui suuremates linnades on üldiselt parklaid võimalik leida omajagu, siis Teldes väga parklaid vanalinna osas ei ole. Ja suurem parkimismaja, millele kõik viidad näitasid, oli lihtsalt suletud. Seega parkisid autod tänaval igal pool, kõik väiksemadki kohad olid lihtsalt täis pargitud ka sinna, kuhu tegelikult parkida ei tohi. Kaardilt parklat otsides avastasime, et üsna San Juani vanalinna piirile on ehitatud uus suur Lidl, millel parkimiskohti jagub hästi tingimusega, et kliendile on 2h tasuta. Meile klappis see hästi, saime oma tiiru linnapeal ära teha ja toidupoest ka mõned vajalikud asjad haarata. 

Teldes on kirju ajalugu ning ajaloolistel põhjustel on linnas mitu vanalinna osa - San Juan ja San Francisco on mõlemad nunnud väikesed kvartalid, kus hea ringi jalutada. Seal on ehe väikestest kividest tehtud munakivitee ning valgete paksude müüridega majad, akvedukt ja linnamüür. San Francisco linnamüüri ääres on kolmeastmeline kivitrepp, mis kuhugi ei vii - vanasti kasutati seda naiste poolt abivahendina, et iseseisvalt ja abita oleks võimalik hobuse või eesli selga ronida. Tundub, et siin olid naised iseseisvad.  

Muus osas, kui Telde kesklinnas ringi jalutada, on see linn teistest erinev. See linn on kuidagi räpane ja rutakas, prügi vedeleb maas ning silma järgi kahtlast kontingenti tundub ringi liikuvat. Kui muidu tundub Gran Canarial turvaline, siis ma pole kindel, kas ma pimedas Teldes ringi jalutada päriselt tahaksin. Ma ei suutnud sellest linnast läbi hammustada ja ei saanud piisavalt selget pilti ette, et see linn võiks mulle meeldida. See linn tundub kuidagi segane ja raskesti hoomatav. Sel linnal on ilmselt oma võlu ja kohalik giid aitaks selle mõistmisele oluliselt kaasa, kuid paraku pole Teldes mul õnnestunud ühtki tuuri leida. Mis seal ikka, võibolla peabki mõni koht jääma müstikaks.

M tegi väike klipi ka: https://youtu.be/_42SRPeNct0?si=yOFCEbwwHh1Sce-N












Kommentaare ei ole: