Kunagi, kui Naisteklubi oma tegevust alustas (tookord oli
lihtsalt idee sõbrannadega omavahel kokku saada ja minna kuhugi sööma, kus pole
käidud, millest kasvas välja regulaarne, juba mitu aastat kestnud ürituste
sari), siis mõtlesin, et peaks blogima kõikide nende kohtade osas, kus söömas
on käidud, siis endalgi hiljem hea meenutada ja külastada mõnda unustusse
vajunud kohta taas. Suuresti mõtteks see kahjuks jäigi ja emotsioonid on kirja
saanud vaid mõne üksiku koha osas.
Kui on mõte kuhugi välja sööma minna, siis on minu teejuhiks
olnud siiani viimasel ajal Eesti 50 parima söögikoha leht.
Mis muidugi ei tähenda, et külastaksin kohti vaid selles nimekirjas ja muud
uued või vanad kohad jäävad avastamata. Küll aga olen üllatusega avastanud, et
enne selle aasta nimekirja tekkimist, olin sealt nii mõndagi kohta varem
külastanud ja kogemusega ka rahule jäänud.
Võtan selle aasta nimekirja läbi tähestiku järjekorras, kus
käidud on ja püüan panna kirja ka mõned meenuvad emotsioonid:
Chedi – mõnus kvaliteettoiduga
restoran, õdusa atmosfääriga ja hea söögiga. Kellele aasiapärased maitsed
vähegi peale lähevad, julgen soovitada. Küll aga ei tohiks keegi seal oodata
tuttavlikku hiinakalaadse kiirsöögikoha Chopsticksi ega Mandarini vms koha maitseid või
lõhnu. Koht on täielikult restorani standardis ja sinna võib vabalt viia nii uhked
väliskülalised kui pereliikmed mõne tähtsa sündmuse puhul. Kui hotellinduses
töötasin, siis õppisin selgeks mõned väiksed kiiksud, millest enne midagi
arvata ei osanud: söögikoha wc järgi saad sa hinnata koha tegelikku puhtust ja
kvaliteeti. Chedi wc on igatahes külastamist täiesti väärt.
City Marina – koht,
kuhu olen tahtnud minna juba mitu suve järjest, sest talvel on see minu teada
suletud. Jutud City Marina atmosfäärist ja kalaroogade maitsetest on jõudnud mu
kõrvu ammu enne seda, kui ma adusin, mis kohaga tegu on ja kus see asub. Me
polnud M-i ja R-i jube kaua näinud ning
ühise vaba suvise õhtu veetmiseks kuhugi sööma minemisega, tundus City Marina
olevat just õige koht, mida ka lisaks minule M väga ära katsetada tahtis.
Admiraliteedi basseini ääres, Tallinna kesklinnas vaatega jahisadamale, istudes
avatud seintega ruumis justkui terrassil, on tunne, nagu polekski koduses
Tallinnas, vaid sootuks kuskil Vahemereäärses restoranis. Ka toidus ei pidanud
me pettuma, vaid teenindus oli veidi kentsakas ja koha kvaliteediootustele
mitte vastav. Napilt enne meie lahkumist asusid ruuminurka musitseerima ka kaks
meesterhavast, nii et elava muusikaga veini nautimiseks soojal suveõhtul paremat
kohta ei oskagi tahta. Atmosfäär on rohkem pidulikuma rannakohviku kui valge
laudlinaga restorani oma.
Crepp – eelmisel suvel hakkas Võrus
paduvihma sadama ning meile A-ga tundus, et vihmasajus söögikoha otsimine pole
kuigi mõistlik tegevus, liiatigi pidime me asuma teele Tallinna poole, sest oli
ikkagi kesknädal. Tartus jalasirutuspausi planeerides otsustasime ka kergelt
õhtustada. Kuna ma Tartus olen suhteliselt võhik, pärisin Facebooki kaudu soovitusi,
kuhu keha kinnitama minna ja Crepp oli üks esimesi kohti, mida soovitati.
Mõeldud, tehtud. Ja kahetsea ei pidanud. Prantsuse pannkoogi stiilis väike
hubane kohvik Tartu vanalinnas, söögi osas meenutab seda Tallinnas asuv Köleri 2,
kuid pannukad on Tartus paremad ja õhkkond boheemlaslik.
F-hoone – kõik ainult rääkisid sellest, nii et esimene kord, kui tehti (tänaseks
endiste) kolleegide poolt ettepanek Baieri keldrist koos sinna siirduda, siis hoolimata mu villis jalgadest, olin valmis kesklinna
teisest otsast F-hoonesse siiski jala minema, osa teed kingad käes. Esimese
hooga tundub koht uudne, sest ruumid on suured, kalamajalikult boheemlaslikud
ja kõrgete lagedega, kus sisekujundus on retrolikult trendikas ja üheski asjas
pole järgitud piinlikku puhast joont ja detailide ühtemoodi olekut. Mida
erinevam, seda vägevam. Kujutasin enne ette, et F-hoone on midagi Boheemi sarnast, kuid Boheem on
oluliselt puhtama ja peenema stiiliga. Menüü pole küll väga kirev, kuid
toiduhinnad taskukohasemad võrreldes vanalinna baaridega. Ja olgem ausad, ka
Baieri keldriga võrreldes olid hinnad F-hoones ikka ca 2 korda soodsamad, nii
et kontrast ühe õhtu jooksul oli suur. Tänaseks olen F-hoones käinud väga mitu
korda ja kuidagi hakkab see koht vaikselt ära viskama. Teeninduse tasemest pole
seal mõtet rääkida, aga ega koht restorani nime väärigi nig vanasse
tehasehoonesse einestama tulles vast restoraniteenindust ei ootagi. Mõneks korraks
käimiseks on koht muidugi põnev, kuid lemmikuks ta mul ikkagi ei saanud.
Komeet – mõnus kohvik hea vaatega, mugava asukohaga kesklinnas, kus serveeritakse
suurepäraseid kooke ja väga kreemist cafe latet. Tihtipeale on Komeet üsna
täis, nii et lauda sinna saada õhtusel ajal ilma broneeringuta on üsna
keeruline. Ühel korral on mul õnnestunud seal istuda vahetult peale avamist
tööpäeva hommikul koos emaga ja mõnusamat kohvitamist vist mul polegi olnud,
sest koht oli praktiliselt tühi, polnud segavat suminat ümberringi ja hoolimata
väljas kallavast vihmast tundus päev kuidagi päikseline (mis võib olla seotud
ka kohvitamisele eelnenud emotsionaalse vedamisega). Igatahes, Anni Arro koogid
on maitsvad, nii et Komeeti võib julgelt külastada mõnusa aja parajaks tegemise
kohvikuna küll. Kui Haapsallu sattuda, siis saab samalaadseid kooke ja sööke
nii Müüriääre kohvikus kui Epp-Maria Kokamäe galerii II korrusel asuvas Anni kohvikus.
Leib – kunagi aastaid
tagasi korraldasin ühe organisatsiooni paarikümne inimesega jõuluürituse Šoti
klubi ruumides. Juba siis jäi mulle meelde selle koha mõnus hõng ja imeline
sisehoov, mida restoranini jõudmiseks üle lume läbida tuli, vanalinna
keskaegsete müüride vahel. Olgugi, et vanalinnas, tundub koht kuidagi
reaalsusest täiesti äralõogatuna. Nii et kui sinna asus toimetama Leib resto ja
aed, oli hädavajalik uus külaskäik sinna ette võtta. Ma arvan, et kõige
põhjalikum joogikaart ja veinivalik, mida ma seni restoranides kohanud olen, on
just Leivas. Ja seni kõige paremini valmistatud maksa olen ma saanud samuti
seal. Rääkimata teenindajate püüdlikkusest ja omanike hoolivast klientidega
suhtlemisest. Kontseptsioonina on huvitav ka fakt, et sarnaselt Itaaliale on ka
Leivas lõuna ja õhtusöögi vahelisel ajal võimalik saada vaid kitsendatud menüü
valikut, kuid ka see oli maitsev, nii et julgesin sinna viia ka oma lähemad
pereliikmed. Tallinnas kindlasti üks kohti, kuhu läheksin meeleldi alati
tagasi.
Lucca – esimest
korda pidin Tabasalu piiril asuvasse eemalt pisikesena paistvasse teeäärsesse
restorani sattuma umbes 5 aastat tagasi, kuid restorani ukse ees otsustasime
kannapöörde teha ja hoopis Tabasalus asuvasse Osman Kebab Grilli minna, kuigi Osmanist
peaaegu üle tee asub teine suurepärane, ent veidi kallim, söögikoht Babyback, kus olen ka
korduvalt käiud. Tol korral mulle lihtsalt tundus, et teksad ja lihtne pluus
pole Lucca valgete laudlinade jaoks piisavalt pidulikud. Nüüd hiljuti õnnestus
mul Luccas koos A-ga siiski ära käia ühel tööpäeva õhtul, kui restoran oli meie
saabudes pooltühi, ent täitus rahvaga kiiresti. Korralik restoran valgete
laudlinadega, mida kahjuks nii harva viimasel ajal kohtab.
Mahedik – ühel sügisesel nädalavahetusel otsisime M-ga mõnusaid kohti Pärnus, kus
nautida hommikusööki ja nii sattusime me ka Mahedikku, millest olen blogisvarem veidi kirjutanud.
Hubane ja mõnus ökotooteid viljelev kohvik, kus menüüs on võibolla mujal veidi
tavapäratud eestimaised söögid. Igal juhul väga mõnus vaheldus tavapärasele
pubi ja kohviku toidule.
Moon – oli aasta
2010 kevad ja ma olin värskelt töötuks jäänud. Mu kallis sõbranna plaanis
parajasti Eestimaa mulla jalgadelt pühkida ja maailma avastama minna. Nii me
siis kahekesi istusime Moonis ning rääkisime tema maailma vallutamise
plaanidest, kuhu üliväikeses osas ka ise kaasatud olin. Vahetult enne Mooni
minekut kõigest mõni päev varem olin saanud ühel töökonkursil, mida nii väga
võita ihkasin, lõppvooru. Moonis tervitas mind aga kõrvallaua taga sama
naisterahvas, kes tol konkursil mind intervjueerinud oli. Selline soe,
positiivseid ootuseid täis tunne seob mind Mooniga. Tol korral seda töökohta ma
küll ei saanud, ent saadud positiivne tagasiside konkursile jättis kõigest
ikkagi heleda tähe mu taevasse. Ja kui ma asunuks tol korral tööle sinna
asutusse, kuhu kandideerisin, poleks olnud minu osalust rahvaloendusel ja kes
teab, kuidas üldse tänane päev võinuks välja näha, nii et tegelikult olen ma
õnnelik, et kõik nii kujunes, nagu läinud on. Moonis olen ma käinud õige mitu
korda ja emotsioone on sinna maha jäänud mitmeid. Kõik positiivsed. Viimati
veetsime seal ühe õdusa lõuna kallite (endiste) kolleegidega sünnipäevi
tähistades, mis ilmselt oligi üks viimaseid koosistumisi, kus olime korraga
kõik. Moon on justkui hästi peidetud saladus, et ta asukoht otseselt eemalt
silma ei hakka, kuid alati on see puupüsti rahvast täis. Söögid, eriti part, on
seal samuti suussulavad ja teenindus selline, kuhu alati tippi jätan. Moon on
kuidagi isiklik ja personaalne.
OKO – mere ääres asuv
maaliline idüll. OKOsse olen tahtnud korduvalt minna, aga pole kas olnud õiget
seltskonda, vaba lauda või aega, sest OKO asub Kaberneemes ja sinna sõitmiseks
peab planeerima aega. Kui paar nädalat tagasi poolakad (ja üks rumeenlane, aga
kutsun neid ikkagi oma poolakateks) külas käisid, siis mõtlesime M-ga kuhu neid
viia õhtust sööma sellisesse kohta, mis oleks veidi eriline. Me arvasime, et
nad kolavad vanalinna kitsaste tänavate vahel või shoppavad kusagil
kaubanduskeskuses, aga meie üllatuseks viitsid nad sootuks aega Pirita rannas,
sest Poolal on nii vähe merepiiri ja nad kõik elavad sisemaal... ning siis mul
turgatas, et OKO võiks olla poolakate jaoks elamus omaette, lisaks jääb see
peaaegu õigesse suunda (Kaberneeme on ju pigem Pirita kui mustamäe suunal) ja
annab ka mulle endale põhjuse seal ära käia, kuigi M oli korra varem sinna
sattunud ja temagi kiitis. Broneerisin laua (see on OKO puhul rohkem kui
hädavajalik, olenemata nädalapäevast), uurisin koera kaasa võetavuse lubatuse
kohta ning asusimegi teele.
OKO on väike laudvoodriga armas mereäärne restoran,
mille kõrval lasub väikene sadamakai, mille külge köidetud väikesed kaatrid,
jahid ja kalapaadid. Sinna saabudes tervitas meid imeilus vikerkaar, mis algas
merest ja kadus kuhugi pilvede vahele. Poolakad kilkasid kui väikesed lapsed,
sest koht pakkus neile niivõrd suurt rõõmu ja tundus justkui muinasjutus. Lisaks
oli koera (T on ikkagi 45 kg kaaluv šokolaadipruun labradoripoiss) kaasa
võtmisega väike segadus, kuid teenindajad lahendasid selle niivõrd sujuvalt ja
meie jaoks ideaalselt sobilikult, et teenisid sellega suuremad plusspunktid. Ei
ole just palju söögikohti, kuhu sa võid minna kogu perega, sh lemmikloomaga,
kes pole just väiksemate killast, aga kes end absoluutselt vaikselt ja
viisakalt üleval peab, nii et enamus ta olemasolu ei märkagi. Mere ääres peab
ju sööma kala ning kala oli OKOs hea. Kahtlemata lähen sinna tagasi, kui
linnakärast eemalesaamise stressivaba idülli tahan.
Põhjaka – teadsin, et kuigi
Põhjaka asub vanas mõisakompleksis, siis sellist uhkust ja pidulikkust seal
pole. Interjäär on pigem veidi boheemlaslik, toidud mõnusalt eestimaised. Kõige
kirkam mälestus meenub mulle hoopis aga sellest, kui kõhud olid juba mõnusasti
täis söödud ja kaks autotäit naisi pidi kohe-kohe hakkama tagasi teele Tallinna
poole. Ma arvan, et see oli meie esimene Naisteklubi ühine väljas söömine, kus
me laudkonna peale alkoholi ei tellinudki, pealegi oli käik kesk nädalat.
Väljas olid ilmad juba kergelt jahedaks läinud, aga loojuv päike sillerdas veel
eemal olevate puulatvade vahelt. Põhjaka mõisakompleksi ääristas vastvalminud
mahlakate kaunadega hernepõld. Kuigi kõht oli äsja täis söödud, tuli natuke
herneid peale maiustada, enne kui kodutee jalge alla võtsime. Täpselt nagu
lapsepõlves.
Rucola – sisuliselt on Rucola
mulle kodurestoran ehk teisisõnu kodule kõige lähemal asuv korralik söögikoht
ja seetõttu olen seal käinud päris mitmel korral nii lõuna ajal kui õhtul juttu
ajamas. Ja seda läbi mitme aasta. Pastad on Rucolas head ja tõeliselt maitsvad,
kuid portsud minu jaoks alati liiga suured. Rucolas on ka väga mõnus väike
poeke kõrval, kust olen saanud seni asju, mida mujalt tuleb tikutulega otsida,
näiteks täidetud teokarpide tegemiseks vajaminevaid peopesa suuruseid
teokarbikujulisi makarone, mida siis mõnusa hakklihatäidisega ahju pista ja
külalistele serveerida. Suvisel ajal on Rucola terrass alati täis, sest ega
siinkandis päikselise ilusa ilmaga kuskil mujal õues oma lõunasööki polegi väga
nautida.
Senso –
võibolla teen nüüd Sensole natuke liiga, sest minu söögikogemus seal on olnud
eelkõige lõunasel ajal või seoses koolituste/konverentside lõunapausidega. Toidu
kvaliteedi üle nuriseda tõesti ei saa, aga atmosfäär on selline rohkem
bistroolik kui kõrgklassi restorani oma. Samas, peabki sealt ootama üldse
ülišikki kohta?
Truffe – eelmise aasta
varasügisel pakkisin taas oma koti ja asusin mööda Eestimaad sõitma tööasjus.
Jaotasime Eestimaa tükkideks ja leppisime kokku igaühele oma tükikese, mida
väisata. Lõuna-Eesti jaoks sai meie staabiks Tartu, kus ööbisime, hommikuti
üksteisest lahkusime ja pika ning väsitava päeva lõpuks taas kokku saime. Nii
otsisime me ühel õhtul korralikku söögikohta Tartu kesklinnas, kus tekkinud
pingelangust välja lasta ja tunda mõnusat rammestust eriti väsitavast päevast.
Mina Tartut ja tema võlusid ei tunne, seega otsustasin järgida sõbranna
soovitust ja nii me sattusimegi Truffe. Kuni parimate restoranide lehele
sattumiseni polnud mul tegelikult aimugi, et tegemist oli üldiselt väärtustatud
söögikohaga, kuigi toidu serveering oli ahvatlev ja söök ise imemaitsev.
Ilmselt üks mõnudest lisaks heale seltskonnale oli ka suurepärane istekoht otse
akna all. Ja olgem ausad, teenindajal polnud ka meiega lihtne, arvestades meie
kõikvõimalikke erisoove ja lõputuid küsimusi menüüvaliku kohta, millega neiuke
kenasti hakkama sai.
Villa Thai – minu suhe Villa
Thaiga on tegelikult aastate tagune ja emotsionaalne. Meil oli peres kokkulepe,
et iga suurema kooliastme lõpu puhul viivad vanemad terve pere kuhugi
korralikku restorani sööma. Keskkooli lõpetades teadsin ma küll hulganisti
pubisid ja baare Tallinna vanalinnas, kuid minu teadmised korralike restoranide
osas olid äärmiselt piiratud. Üks koht, mis aga ammu silma oli jäänud sellest
pidevalt tänaval möödudes, oli Villa Thai, kus otsustasimegi minu keskkooli
lõpetamist tähistada. Kogemus oli täielikult eksootiline, seda eriti,
arvestades, et meie pere polnud siis veel kuigi palju aasiapäraste toitudega
kokku puutunud ja maitsemeeled olid ka muude üldlevinud maitseainete poolt
rikkumata. Emotsioon oli igatahes võimas ja meeldejääv. Kuigi aastad on
möödunud, pole ma sinna peale seda ühte korda rohkem jõudnud. Ja nii vaatangi
ma seda kohta iga kord igatseva pilguga, kui sellest juhuslikult mööduma satun,
lubadusega sinna kunagi taas tagasi minna.
Mul on hea meel, et mul on olnud nii palju võimalusi
külastada häid ja väärtuslikke söögikohti. Endalegi üllatusena olen nimistust
kokku häid maitseid mekkinud 15 kohas. See aga tähendab, et suurem osa on veel
läbi käimata ja osa suurepäraseid maitseelamusi veel ees ootamas. Lähme sööma?
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar