kolmapäev, 2. oktoober 2024

Kõrgustesse ja kõrbesse

 Meie hommikud on rahulikud ja pikad, nii et kipume olema valmis hotellist lahkuma alles vahetult enne keskpäeva, ent siis on päike just kõrgel ja UV näit suur ning päikese käes õues olla talumatult kuum. Minu eeltööde tehtud nimekirja olid jäänud järgi peamiselt õues olevad vaatamisväärsused, ent keskpäeval jalutamine ei tule selgelt kõne alla. Mõtlesime Museum of Future külastuse peale, ent selle piletid on päevade kaupa ette juba välja müüdud ja sinna me seekord ei jõua. 

Dubai üheks irooniaks on suur kuldne raam, kuhu on loomulikult võimalik sisse minna ja liftiga üles korrusele sõita, et linnavaateid nautida. Dubai Farme on tehtud muuseumiks - esmalt saab läbida vana Dubai väikese muuseumi osa, seejärel liftiga tõusta kõrgustesse otse raami ülemise osa sisse, kus on põrand osaliselt klaasist, nii et saad sellel kõndida. Tean küll, et see põrand ju niisama katki ei lähe, aga sellegipoolest oli läbipaistvale klaasile paarisaja meetri kõrguselt väga kõhe astuda. Ühel pool Dubai Frame paistab vana Dubai osa oma madalate heledate majadega ja teisel pool uus Dubai kõrgete klaasist imetabaste kujudega pilvelõhkujatega. Dubai vaade muutub nii kiiresti, et see, mida me siin täna näeme, pole paari aasta pärast enam sugugi sama ja dekaadi pärast on ümbrus ilmselt tundmatuseni muutunud. Siin ehitatakse pilvelõhkujaid tippkiirusega nagu ka uusi teid. Siin ei ole miski võimatu.

Olime õhtuks broneerinud endale kõrbe õhtusöögi. Enamus operaatoreid pakuvad beduiini tantsu koos õhtusöögi ja neljaveoliste sõidukite kõrbesafariga, kuid see väikestele lastele ei sobi ja suurematelgi pidi tihti südame pahaks ajama. Leidsin meie enda hotelli reisikorraldaja lauast lõpuks sobiliku pakkumise. Kui algselt oli kokkulepe, et meid võetakse peale 17 ja 17:30 vahel, siis eile õhtul saatis reisikorraldaja teate WhatsAppi, et meile tullakse järgi siiski 16:30-17 vahel, nii et plaanisime ühe mõnusa pärastlõunase ujumise teha ja seejärel end rahulikult valmis sättida, kui ühtäkki saime tuppa telefonikõne, et meie transfer on kohal. 10 minutit varem!

Kõrbereisi broneerides oli meil võimalik võtta ka kallim privaatse transfeeri pakett ning valida konditsioneeritud katusealune õhtusöögiks. Kuna kõrbes peaks õhtul olema umbes 5 kraadi jahedam kui linnas, ei pidanud me vajalikuks konditsioneeri ning olime vabalt valmis jagama transporti kuniks on olemas lapsetool. Meile tuli järgi tutikas must mikrobuss, mis viis meid otse Saharasse ja meid paigutati konditsioneeritud katusealuse laua taha. Olime esimesed, kes kohale jõudsid. Saime perekondliku kaamlisõidu Sahara kõrbe liivadel päikeseloojangul, näha kõrbesse vajuvat päikest, tunda sametpehmet liiva oma varvaste vahel, paitada kotkast enda käel, näha Araabia hobuseid ning jalutada kõrbe kuurortis veidi ringi. Hiljem selgus, et sel õhtusöögil oligi seekord vaid seitse laudkondades, nii et saime endale äärmiselt privaatse kogemuse kõrgtasemel teenindusega. Kõrbe õhtusöök koos beduiini tantsude, kõhutantsu ja tuleneelaja etendusega on tõsiselt äge elamus, mida tasub järele proovida. 

Muide, kaamli tatt, nagu meie hellitavalt karamell kisselli kutsume, ei olegi pruun, vaid hoopis valge. Samas kaamlipiima datlijäätis on küll helepruun, kuid väga kreemine ja rammus. Kaamlid on siin pühad loomad, ent novembris ja detsembris toimub nende suur võiduajamine kõrbe ringrajal. Vanasti kasutati kaablite seljas võidujooksul 5-6 aastaseid lapsi, et aga vigastusi oli palju, on nüüd kasutusel robotid, mis teevad sarnast heli kui laste kisa, sest see pidi panema kaamlid kiiremini jooksma. Lisaks kaamlitele on ka kotkad suuresti au sees. Kes omale kotka kodustada ja välja õpetada suudab, kasutab seda metsikute kanade juhtimisel, et toit laual oleks.

Kohalikud pärismaalased, keda on UAE elanikkonna hulgast vaid 30%, ei pea oma toidulaua pärast aga suuresti muretsema. Kohalikuks sünnitakse vereliini pidi ning kohalikele on kõik riigi poolt tasuta - maja, elamine jms. Tihti näeb kohalikke naisi kaubanduskeskuses jalutamas, nii et iga lapsega on eraldi lapsehoidja kaasas. Nad sõidavad uhkete autodega, mida on majapidamises mitu, elavad suurtes villades, kuid pered hoiavad väga kokku ja on relevantselt õnnelikud.

Meie hotelli, Hyatt Regency Creek Dubai 34., katusekorrusel asub Dubai ainus 360-kraadise vaatega vabas õhus lounge, kust avaneb imeline vaade öisele linnale. Siia alla 21 aastaseid ei lubata ehk lastega tulla pole võimalik, aga M sai siin käia korraks eile ning täna kirjutan vapustava linnavaate taustal oma blogi. Nii võrratu vaatega blogikirjutise kohta polegi mul kõikide nende aastate jooksul olnud.   

M tegi video ka: https://youtu.be/M7qODZuCzQc?si=DS9eR2OTJmiwsPid
































Kommentaare ei ole: