teisipäev, 1. oktoober 2024

Kullatud lõhnavad vaated

 Dubais on mõned asjad, mida soovitatakse kaasa osta - kulda ja teemante, pistaatsiapähkli täidisega Dubai šokolaadi, datleid, safranit, kašmiir salle ja kaamliga seotud tooteid. Kulda ja ehteid müüakse peaaegu igal pool, ent tuntuim on siiski kulla turg. Minu ettekujutuses oli kullaturu selline, kus katusega tänaval on müügiletid täis kullast ehteid ja ega ma palju ei eksinud, ent müügilettide asemel on väikesed korralikud viisakad poekesed, kus kõik ehted on korralikult klaasvitriinides. Arvestades ehete maksumust, on ka üpris loogiline, et neid niisama kättesaadavalt katsumiseks kõigile pole. Kui kullapoodides on müüjad viisakad, ei ole pealetükkivad ja alles siis, kui ise soovi avaldad midagi näha, pakuvad sulle valikut, siis kullaturgu läbiv tänav kubiseb meestest, kes igal sammul ligi astuvad ja püüavad sulle telefoni pildi järgi althõlma tuntud brändide võltskotte ja kelli müüa. Mitte kuskil mujal Dubais sellist tegevust ei kohta ja pigem on see omane Türgile või Egiptusele. Siin küll turule minnes müüja püüab sulle midagi pakkuda, aga kui ei ütled, jäetakse üldiselt rahule ega muututa liiga pealetükkivaks. Küll aga kui nende poekesse sisse astud, siis nad püüavad pakkuda kõike, mis seal neil müügiks on.

Dubais on tegelikult mitu turgu, kutsutakse Soukideks. Osa neist on siseruumides turistile suunatud väikeste viisakate poekeste rägastik, osa ajaloolistel tänavatel asuvad müügiletid, kuhu peale päikese eest kaitseks katus tõmmatud on. Küll aga on siin temaatilised turud või vanal turul temaatilised osad, nt vürtsi turg, tekstiili turg aga ka madratsi turg. Nii on hea ja lihtne navigeerida just sinna, mida täpsemalt vaja on.

Siin kandis on kombeks turgudel ka tingida või teenusepakkujatelt allahindlust küsida. Kui omal ajal Vietnamis küsisin pool hinnast alla ja siis oli ka tunne, et olen petta saanud, siis siin on tingimisruum oluliselt piiratum, reeglina tullakse hinnast alla kuni 15-20% ja vahel harva õnnestub saada rohkem. Poodides on hinnad aga fikseeritud ja seal pole mõtet neid läbi rääkima minna. UAEs osatakse turistilt ikka korralikult raha ära võtta ja turist annab selle hea meelega, naeratades ja olles hiljem ise õnnelik. Nii on kõigi vaatamisväärsuste ees korralikud kaubanduskeskused, et ikka oma raha lisaks atraktsioonide neile ka jätaksid. Ei ole petta saanud tunnet naljalt kuskil, kui märkad mida ja mis hinnaga sulle pakutakse. Mu kolleegil läks küll veidi kehvasti Dubai Mallis, kus ta soovis lahustuvat roosat teed osta, ei märganud aga, et jutt käib grammi hinnast ning kaalule oli midagi veel sattunud, nii et maksis tee eest 150 eurot. Hiljem poodi tagasi minnes ei olnud tal kuidagi tõestada, et oli petta saanud, talle vaid naeratati viisakalt ja öeldi, et tehti veel allahindlust. Nii et igal juhul tasub kaardiga makstes kindlalt summad ja tšekid üle kontrollida, sest poest lahkudes ei ole enam kellelegi pretensiooni tagant järele esitada. 

Dubai Mall on küll meeletult suur kaubamaja, kuid sisuliselt on tegu linnakuga. Kui tipptunnil õigest parkla tee otsast mööda sõidad ja tahad samasse kohta tagasi jõuda, võib see võtta üle poole tunni ning valesse kaubamaja otsa parkides võid kõndida kilomeetreid, enne kui õigesse kohta satud. Dubai tuntuim vaatamisväärsus, Burj Khalifa maailma kõrgeim 825 meetrine torn asub just Dubai Malli kõrval ning torni pääseb läbi kaubanduskeskuse. Panime küll õige parkla sisse GPSi, aga sõitsime õigest tee otsast mööda ning GPS näitas, et samasse kohta tagasi jõudmiseks tuleb sõita 6 km ümber kaubamaja. Lõpuks keerasime sisse esimesse parklasse, kuhu saime ja kõndisime sealt pool tundi läbi kaubamaja, enne kui Burj Khalifa sissepääsuni jõudsime. Õnneks on teekonnad hästi viidatud kaubamajas sees siltidega ja suvaliselt turvamehel suvalise poe asukohta küsides on nad nagu elavad entsüklopeediad ja teavad üldiselt peast, kus midagi selles hiigelsuures mitmekorruselises kaubanduskeskuses asub. Olgugi, et pood on tohutult suur, on see hästi läbi mõeldud ja liigendatud, nii et kõik ühte tüüpi poed asuvad ühes kohas koos, siseruumides on kaunis olla ning väljast on tõsiselt vaeva nähtud, et Dubai Malli ümbrus jätaks ilusa kustumatu mulje nii päeval kui öösel.

Burj Khalifat saab külastada neljal erineval korrusel, olenevalt ostetud paketist ja kui on soov, saab osta ka ühispildi Dubai Mallis asuva akvaariumi ja merealuse loomaaia külastusega. Kuna olime just Abu Dhabis SeaWorldis käinud, siis valisime ainult Burj Khalifa piletid, aga kõrgema korruse vaatega, mis sisaldas ka kergeid jooke ja snäkke ehk apelsinimahla, vett, kakaod, kohvi, teed, mõnda küpsist ja datleid. Enamus inimesi ostavad endale 124. Ja 125. Korruse piletid, külastamiseks on avatud veel 148. Korrus ja VIP pääsmena lounge külastus 154. Korrusel. Kokku on Burj Khalifas 160 korrust, kust edasi läheb veel 225 meetrine terastorn. Kõige kõrgemal korrusel asub maailma kõrgeim privaatne palvetuba ning samas tornis on ka Armani hotell lisaks korteritel ja äripindadele. Kui Burj Khalifa pinnad müügile tulid, siis müüdi need läbi 15 tunniga enne torni valmimist. 

Vaade Burj Khalifa tornist on imeline. Võtsime endale pääsme kella 17ks - see tähendab, et nägime ümbrust nii valges, päikeseloojangul kui pimedas. Ja pimedas on Dubai vaated tõesti imeilusad. Nüüd on ilm ka rahunenud, nii et õues pole enam kleepuvalt niiske ja nädal tagasi olnud tohutu vine on kadunud, nii et vaadet näeb üpris kaugele. Üsna lihtne on veeta ühel korrusel tund-poolteist ja imetleda ümbritsevat vaadet ja elu 600 meetrit allpool. See on ikka tõsine insenertehniline ime, mis siia püsti on pandud. Kallim pilet tasub end ka selles mõttes igati ära, et saad liikuda mööda Fast Track rada järjekorras seismata ning massidest mööda minna. 148. Korrusel oli küll omajagu inimesi, aga ruumi jätkus kõigile ning tunglemist polnud, erinevalt 124. Ja 125. Korrusest, kus inimesi oli märkimisväärselt palju.

Ühe rekordi võime vast oma nimele, vähemasti pereringis, ka kirjutada - mul on õnnestunud nüüd beebi mähet ja täiskomplekti riideid vahetada 600 meetri kõrgusel ainsas naiste toaletis püstijalu, sest toetuspinda seal lihtsalt polnud. Veidi hiljem jäi beebi aga M õla peal tuttu ning tegi oma mõnusa uinaku ca 500 meetrit maapinnast. Nii ülendavad emotsionaalselt ilus on Burj Khalifast avanev vaade.

Dubai Mall on tuntud eelkõige oma suurepärase purskkaevu show pärast, mis toimub igal pooltunnil alates õhtul 18:30st, nii et igal pooltunnil mängib taustaks erinev muusika ja purskkaevud tantsisklevad muusika rütmis erineva kiiruse, suuna ja tugevusega. Mu kolleeg ütles, et ta on küll Dubais töö asjus varem käinud kümneid kordi, kuid purskkaevu showst ei väsi ta kunagi - see on kuidagi nii hinge minev kunstiline ilu. Ja tal on tõesti õigus. Olen nüüd näinud purskkaevu show’d kahel päeval - kord oma kolleegidega Cafe Karma rõdult, kui õhtustasime ja nüüd koos perega. Mõtlesime, et käime korra Apple poest läbi enne kui purskkaeve vaatama lähme, ent avastasime toreda üllatusena, et Apple poel on rõdu vaatega purskkaevude, kuhu kõik vabalt ligi pääsevad, kui rõdul ruumi on. Nii saime ühe etenduse rõdul ära vaadata ja teiseks jõudsime pool tundi hiljem ilusasti purskkaevu basseini piirde äärde. Hetk enne show algust ilmuvad veest purskkaevu otsad justkui võluväel, siis läheb käima muusika, mille saatel vesi taevasse tõuseb, alla kukub, diagonaalselt purskab, siis vihmaks muutub ja nii terve muusikaloo saatel, taustal Burj Khalifa tuledes kaasa mänglemas. See on vaatepilt, mida tasub kindlasti näha.

Dubai Mallis on parkimine lahendatud loodussõbralikult korduvkasutatava plastikzhetooniga - sõidad parklasse ja automaat köhib välja punase ümara plastikust plönni. Kui lahkud, paned plönni automaati ja maksad seal kuvatud summa - 5h parkimist läks meile maksma 30 AED, mis on umbes 8,5 eurot ja seda Dubai kõige kuumemas kohas. Päeval käisime kulla turul ja saime ainsa vaba parkimiskoha tänavale parklasse. Kui parkimissildi juurde läksin uurima, kuidas parkimise eest tasuda, jäin üllatusega vaatama QR koodi, mis viis WhatsAppi vestlusse. Kuna meil on e-sim ja nett koguaeg tänu sellele olemas, pole jooksvalt WhatsApp, mida siin tõesti kõrgeks äriliselt kasutatakse, probleem. Alustasin vestlusrobotiga suhtlust - ta tuvastas kohe,e t mul puudub kohalik parkimiskonto ning pakkus, kas soovin seda luua. Siis juhendas ta läbi vestluse raha parkimiskontole peale laadima, hetk hiljem oli raha kontol olemas, krediitkaardi tšekk meilis ning parkimiseks pidin vestlusse sisestama emiraadi, mille auto meil on, regiooni numbri ja numbrimärgi ja voilaa - oligi tehtud! Kui parkimisaja lõpuni oli jäänud veel 15 minutit, tuletas WhatsApp aja lõppu meelde ning ühe menüüvalikuga sai parkimisaega mugavalt pikendada. Vot see on alles innovatsioon digimaailmas! Paljudes parklates pole aga üldse vaja midagi teha peale autoga sisse- ja väljasõidu ning väljasõidul lihtsalt summa automaati tasuda, sest numbrimärgi kaamera on kõik liikumised juba fikseerinud. Ei mingeid parkimispileteid ja keerulisi transaktsioone. 

Kaameraid on siin tõesti igal pool ja väga palju. Maanteedel olevad kaamerad tuvastavad lisaks kiirusele ka selle, kas turvavööd on kinni, juht näpib või räägib telefoniga jms. Kui on midagi, mis pole lubatud, saab selle eest kohe trahvi ning liikluskäitumise punktid kirja. Siinsed reeglid on karmid ja paindumatud. Kui ületad kiirust üle 20 km/h, võid selle eest paariks kuuks vangi minna ja lisaks saad trahvi. Kui ajad alla inimese, on trahv miljon AED, kui aga kaamli, siis 10 miljonit (kurss 1 eur = ~4 AED). Ja kui korra kakled, saad nii türmi kui trahvi, kui see aga teist korda juhtub, saadetakse riigist välja ning saad eluaegse sisenemiskeelu kõikidesse Pärsia lahte ümbritsevatesse riikidesse. Reeglid on siin täitmiseks.

Üks huvitav nüanss UAEs on lõhnad. Lõhnad on igal pool ja need on siinses kultuuris tähtsad. Lõhnapoode ja lette on igal pool, ruumi sisse astudes on õhus alati kindlasti mingi lõhn, automaatsed lõhnastatud asuvad liftides ja avalikes kohtades ning kui oma toas ööseks konditsioneeri kinni panime, siis pidin selle öösel sisse tagasi lülitama, sest õhuringluse peatamine tähendas ühel hetkel väga vänget piparmündilõhna, mis konditsioneeriga peaaegu märkamatuks hajus. Nad kasutavad viirukikive ja -puitu erinevate lõhnadega erinevateks rituaalideks ja tähendusteks. Kuna lõhnad on siin nii tähtsad, siis saab lasta endale ka personaalse lõhna kokku segada või valida kümnete valmis segude hulgast sellise, mille retsepti kohaselt sulle värske pudel su oma silme all tehakse. E soovitas minna Yusif Bhai lõhnapoodi ning sealt omale sobilik parfüüm osta. Butiigi uksest sisse astudes tabas ninasõõrmeid nii tugev lõhnapahmakas, et ma pole päris kindel, mis lõhna seal kohapeal üldse tunda oli võimalik, aga midagi hakkas ninna rohkem ja midagi vähem. Kui lõhn välja valitud, läks tellimus meistri kätte, kes selle vastavalt retseptidele kokku keerutas, segas ja kallas ning pudeldas, paludes järgmised 4 päeva lõhna võimalikult palju külmikus hoida. Eks kodus paistab, kas lõhn, mille valisin, ka päriselt selline on, kuidas ta siin tundus, kuid oma silmaga vaadata justkui väikest keemialaborit, oli päris põnev. Mu kõrval sattus seisma kaks venda, kellest üks tunneb ainult üksikuid lõhnu ja seega ei tea lõhnade maailmast elus suurt midagi. Selle peale asus leti taha vanem härra, lõhnameister ise, kes väljakutse vastu võttis ja püüdis kokku segada lõhna, mida ka see lõhnatajutu mees tunneks. Ühe lõhnaga ta igal



































juhul sealt lahkus.

M tegi päevast video ka: https://youtu.be/ZS1E3mDuBuE


Kommentaare ei ole: