kolmapäev, 2. detsember 2015

Filmidega karussellid

Kui oma USA reisi plaanima hakkasime, levisid meie kõrvu kiiresti soovitused minna Orlandos asuvasse Universali filmistuudio teemaparki. Püüdsin eelnevalt tuttavate soovituste ning Interneti põhjal aru saada, kas tegemist on pigem lõbustuspargi või muuseumilaadse tootega, aga päris selgust sellest ei saanudki. Igal juhul kiitsid seda kõik, nii et panime selle oma plaanidesse sisse.

Orlando on tegelikult justkui teemaparkide pealinn. Siin asub Disney World, kus on kaks Disney parki, aga ka Universal Studios, kus on samuti kaks erinevat teemaparki, lisaks sellele veel mitu muud vee- ja lõbustusparki. Lastega peredele soovitatakse Orlando jaoks planeerida isegi kuni nädal, et jõuda käia läbi kõik olulisemad pargid. Meil oli pargikülastuseks vaid üks päev ja see tähendas, et pidime tegema oma valiku.

Otsustasime juba varakult, et Diseny World ei ole meie seekordse reisi sihtmärk. Nii oli lihtne Universali filmistuudio kasuks otsustamine ning piletite Internetist ette ostmine. Paljud soovitavad osta piletile juurde pea pool niigi kallist piletihinnast maksva Express Passi, millega saab ootejärjekorrast atraktsioonidel ette, kuid meile tundus see summa piisavalt suur selleks, et võtta risk ja vaadata kohapeal, kuidas järjekorrad sujuvad.

Olime reisile kaasa saanud ka soovituse läbida atraktsioone kohapeal soovitatud järjekorras, et süda vahepeal läikima ei hakkaks. Nüüd oli vaja veel vaid otsustada kumba teemaparki me siis ikkag lähme, kas Universal Adventure Island või Universal Studios. Kuigi kahte kõrvuti asuvat parki ühendab rong ning on võimalik osta pääse ka mõlemasse teemaparki, on üheks päevaks siiski mõistlik valida pigem üks park. Kuna Adventure Island keskendub rohkem erinevatele nö lõbustuspargi sõitudele ja Universal Studios rohkem filmidele, otsustasime valida viimase.

Universal on ka turistide elu palju lihtsamaks teinud, luues teemapargi äpi, mis aitab külastajaid kohapeal päris tugevasti, kui seda kasutada. Esmalt tuleks äppi üles märkida oma auto parkimiskoht, kui tullakse autoga. Seejärel teha teemapargi valik ja edasi saab juba jälgida jooksvalt atraktsioonide ootejärjekorra pikkusi, lisada endale meeldetuletusi šõude algusagade kohta ning samuti panna peale automaatjägija soovitud atraktsoonide juurde ooteaja suhtes.

Tänasel päeval oli Universalis tavapärasea võrreldes väga vähe külastajaid, seda prognoosis ka nende koduleht ette. Ilmselt võib olla see ka seotud asjaoluga, et jõuluteemalised eriatraktsioonid alustavad alles mõne päeva pärast, kuigi teemapargis kõlasid kõikjal ainult jõululaulud juba praegu. Vähene külasjatate arv oli meile aga suureks eeliseks - nii pidime keskeltläbi ootama atraktsioonide järjekorras kuni 10 minutit ning isegi seal, kus oli realistlikuks ooteajaks määratud 25 minutit, sattusime juhuslikult nii õigel hetkel, et saime kuidagi sabast mööda ja ikka lähima 10 minuti jooksul atraktsiooni kaema.

Eesti keeles ei ole head sõnaseletust, mis on teemapark. See tuleneb ilmselt asjaolust, et meil lihtsalt pole selliseid asju ning kokkupuute puudumisel on ka sõnavara napp. Universali teemapark on sisuliselt erinevate tuntud filmidega seotud lõbustuspargi sõitude pakkumine. See tähendab, et nt Shreki puhul oli tegemist 3D prillidega eraldi toodetud lühfilmi vaatamisega, millele lisandusid 4D efektid ehk toolie värin, kõikumised, vee pritsmed ja aur kinosaalis. Samas Muumia tagasituleku majas tähendas atraktsioon Muumia filmi teemalise nn ameerika mägede läbimist, millest osa möödus pimedas, osa 4D efektidega ning ümberringi oli läbiv teema seal majas just nimelt selle filmi oma, seda nii kujunduse kui atmosfääri suhtes.

Üsna kiiresti saime selgeks, et kui tahame enamikele ataktsioonidele jõuda, peame vahepeal tegema vahepeatusi ning vaatama muusikalisi etteasteid ja muid kohapeal pakutavaid šõusid, vastasel juhul oleks süda lihtsalt kiiresti pahaks läinud nendest atraktsioonide raputamistest. Tegelikult paljude atraktsoonide sõidukärud kuigi palju ei liigugi, ent suurema osa efektist annab juurde läbi 3D vaadatav osa. Kui ikka kinolinal sinu ümber on pilt selline, et vanker, milles istud, veereb kuristikku, siis käru võib ju paigal olla ja äkilise liigutuse ette teha, et anda üpris tõetruu tunnetus.

Üks huvitavamaid šõusid, mida nägime, oli Amerrika Fear Factor Live. See on telepildist tuttav tõsielusaade, kus pannakse inimesed tegema igasuguseid rõvedusi, pannes roovile nende taluvuspiirid, hirmud ning füüsiline võimekus. Universal Studiose teemapargis viidi üks samasgune šõu läbi kohapeal, kus eelnevalt oli võimalik kõigil pargikülastajatel end üles anda sooviga end saate osalejana proovile panna. Nii katsetati viie inimese võimekust õhus rippuda, samuti näksavate kaladega akvaariumist oakotte ära tuua ning neid ämbrisse loopida, aga ka õhus rippuvalt autolt siltide ärarebimisega võistelda. Kogu teema oli nii põnevalt üles ehitatud, et aeg kulus lennates ning emotsioon oli ehe.

Erinevate teemadena oli kahtlemata kõige suuremalt üles ehitatud nii Harry Potter kui Simpsonite kodulinn Springfield. Samas kõige põnevamate atraktsioonidena jäi meelde hoopis Transformerite sõit ning Minionid tõid lihtsalt naeratuse näole. Päev oli pikk ja äge ning kindlasti annab emotsioonile palju juurde ka see, kui filmid on varasemast tuttavad, et seosed oleksid kergemad tekkima. Kui ka filme varem näinud pole, ka siis on teemapark väga huvitav ning igati kulutust väärt. Alla päeva sinna ajaliselt ka kindlasti planeerida ei tohiks.

Olime hommikust saadik päeva lõppemiseni kella 18 ajal veetnud pidevalt jalgel Universal Studios teemapargis, käies ühelt atraktsioonilt teisele. Päeva lõpuks olime rampväsinud. Kuigi pea oli selge, siis meie kehad vajasid veidi puhkust. Nii otsustasime peale väikest hingetõmbepausi tagasi hotellis, et K ja S jäävad end turgutama hotelli basseini äärde ning meie M-ga liikusime vabrikupoodidega ostukeskusesse Premium Outlets.

Kui Euroopas oleme palju käinud erinevates vabrikupoodide linnakutes, siis USA oma on Euroopa omadele oma ülesehituselt väga sarnane. Küll aga tuleb siin osteldes teada seda, et kassas lüüakse hindadele juurde kohalik maks, mis on meie jaoks harjumatu. Praegu kestavad veel mitmel pool viimseid hetki Black Friday allahindlused, mis selle nädala teise poolega suuresti ühele poole saavad. Samuti on siin meie jaoks harjumatu asjaolu, et nad tähistavad sisuliselt detsembri esimestel päevdel jõulumüüke ehk Holiday Season shoppingut, mil kauplused on tavapärasega võrreldes kauem lahti ja riidepoed võivad olla avatud hommikul 9st õhtul 11ni, nagu ostlemine oleks põhiline inimõigus. Kuigi reisidel mulle shopata väga meeldib, siis nii pikad avamisajad on ka minu jaoks liig - õhtu lõpuks lihtsalt enam ei jaksa. Nii jõudsime lõpuks hotelli tagasi rampväsinuna, ent rahulolevana pikast ja põnevast päevast.

Kommentaare ei ole: