reede, 27. september 2024

Kaubanduskeskuste Meka

 Minu kolme ja poole päevane tööüritus sai läbi ja nüüd on aeg puhkuseks ja päriselt ringi vaadata riigis, kuhu oleme tulnud. M on olnud kõik need päevad koos lapsega ülimalt tubli ning neil on omaette lõbus olnud. Olen sellise töö ja puhkuse ühendamise võimaluse eest äärmiselt tänulik, sest lõpuks on pere tugi just see, mis kõik võimalikuks teeb. Kui hea emotsiooniga sündmused lõppevad, on alati selline kergelt kibemagus tunne ja parim on võtta sealt kaasa hea energia ning liikuda edasi uute emotsioonide juurde.

Kui algselt mõtlesin, et oleme kogu reisi ühes hotellis, siis mõnda aega hiljem jõudsin selgusele, et kui tahame ka Abu Dhabit näha, ei ole mõtet sõita hommikul kaks tundi sinna ja õhtul tagasi, sest nii ei näe linna kuigi palju, päev läheb pikaks ja tegelikult aega meil ju veidi on. Seega otsustasime Dubai Palmi pealt asjad kokku pakkida ja sõita kolmeks päevaks Abu Dhabisse. 

Minu peas seostub Abu Dhabi Aladini imelambi ja lendavate vaipadega kõrbes. Päriselt on see aga kohalik ärimeka kõrgete pilvelõhkujate ja kauni mere äärega, kuhu tulevad paljud puhkama just peredega sooja ilma ja mere pärast. Praegusel ajal on ilm tõsiselt soe ja niiske. Ei olegi niivõrd kuum, kuigi on 38 kraadi õues, aga tohutu niiskus paneb higi nimedena õues kiiresti jooksma ja teeb juuksed märjaks, nagu oleks uduvihma käes olnud. Teine huvitav nüanss on UV kiirgus praegusel ajal. Mida kõrgem UV, seda kiiremini meie hele nahk päikesepõletuse ilma kreemita saab. Kui mujal olen näinud, et UV kaar on lauge ja võibolla kõrge nii hommikust õhtuni, siis siin on ennelõunal ja pealelõunal UV nii madal, et päikesekreemi polegi veel vaja, aga keskpäevaks tõuseb see raketina kõrge kriipsuna taevasse 10 peale. Ehk et ainus aeg otsest päikesevalgust kindlalt vältida, on keskpäev, nii et selleks ajaks on hea planeerida tubaseid tegevusi.

Teel Dubaist Abu Dhabisse ei ole väga palju vaatamisväärsusi. Üsna Dubai külje alla jääb Dubai lõbustusparkide ala, kuhu on kokku koondatud jalgpallifännide park, filmisõprade lõbustuspark, Legoland, neoonne mänguala ja tehisjõe äärne maailma erinevatest piirkondadest valitud stiilidega majadega jalutusala Riverland. Seal samas kõrval on ka Dubai outlet City ehk suur tehasepoodide ostukeskus, mis asub siseruumides. Kuna olime reisil plaaninud ka ostlema minna, alustasime esmalt ostukeskusest ja seejärel tahtsime pealelõunal minna Riverlandi jalumata. Ostukeskuses veetsime hea mitu tundi, aga kokkuvõttes võib öelda, et Euroopaga võrreldes on siiski valik kesine ning hinnad samuti keskpärased. Samas, on hulk brände, mida meile väga lähedal ei müüda, nii et ostlema tasub Dubaisse igal juhul minna, sest ka mujal kaubanduskeskustes on väga palju poode, mida meil ei ole. Ja kaubanduskeskused on siin ikka siiralt suured. 

Teele Abu Dhabisse jääb ka Yas Mall, mille ühes otsas asub Ferrari lõbustuspark, kuhu on selgelt tehtud suured investeeringud, sest siinsele piirkonnale kohaselt on kõik meeletult suur, vinge ja võimas. Algselt ei olnud meil plaani seal ostukeskuses täna peatust teha, kuid beebil hakkas autotoolis ebamugav ja nii tegime seal kiire peatuse. Poolteist tundi. Sest lühma ajaga ühest otsast teise väga läbi ei jaluta ning poodides me seekord väga ei käinudki. Kohalike jaoks on kaubanduskeskused selgelt üks popp aja veetmise koht.

Oleme moslemiriigis ning siin on soovitav mitte kanda liibuvaid ja läbipaistvaid riideid ja kohalikud on pigem kaetud. Kui Dubais ei domineerinud burkades naised ja hõlstides rättidega mehed tänavapildis, siis Abu Dhabi on selgelt traditsioonilisem piirkond, kus kohalikud selgelt visuaalselt domineerivad. Kuigi keegi otseselt viltu lühemale seelikule ja varrukateta pluusile ei vaata, on siin sellist riietust kandes endal tunne, nagu oleks poolalasti. Ehk et õlad ja põlved kaetud on see, kuidas ka turist end Abu Dhabi kandis paremini tunneb.

Riverlandi jäigi meil minemata seekord, sest beebil tuli uni peale ja nii oli parem autoga sõita. Natuke enne Abu Dhabit on uus värskelt avatud hindu tempel Baps Hindu Mandir, mis on kõigile avatud tasuta külastamiseks, ainult oma külastuse soov tuleb kodulehel ette registreerida. Eemalt vaadates näeb see tempel välja üpris vinge. Templi ümbruses oli palju politseinikke ja politsei autosid, mis tundus veidi veider, sest muidu politseid väga näha ei ole, kuigi nad on päriselt kõikjal. Tahtsime templist korraks läbi põigata, kuid selgus, et seal on just olnud mingi intsident, mistõttu külastajatele on tempel hetkel suletud ja ka pilti ei tohtinud eemalt teha, et mitte muutuda kahtlusaluseks seoses juhtunuga. 

Meie Abu Dhabi hotell asub Corniche teel, mis on üks peamisi turismi piirkondi Abu Dhabis. Meie hotellitoa aknast avaneb otse vaade Qasr Al Watan marmorist presidendilossi sissepääsule, mis näeb nii pimedas kui valges välja suurejooneliselt võimas. Ja pimedal ajal on siin kõik maitsekalt ja stiilselt valgustatud.

M tegi video ka: https://m.youtube.com/watch?v=do81PjRx4R4










Kommentaare ei ole: