pühapäev, 29. september 2024

Pingviinid, kalad ja keeled

 Täna on kuumus kuidagi talutavam kui eelmistel päevadel. Võibolla hakkame osaliselt ära harjuma, aga üldiselt pidigi iga päevaga ilm nende mõistes talvisemat minema ja oktoober on ülemineku kuu. Nove,ber, detsember ja jaanuar on siin kohalike jaoks külm - selline 20-25 kraadi sooja ehk meie suvi. See pidi ka olema aeg, mil võib juhtuda, et sajab. Ka täna oli kuskil emiraadis juba vihma tulnud. Meie aga tervitame kerget sooja tuult 33 kraadises öös.

Nii Abu Dhabis kui Dubais on mõlemas suur akvaarium ja olin pisut segaduses, kas kulutada tänane päevane aeg akvaariumi peale siin või teha seda mingil päeval, kui oleme tagasi Dubais. Chat GPT aitas õnneks hädast välja ja tegi kiire võrdluse, kus aastase lapsega parem olla on. Dubai akvaarium asub Dubai Mall hiigelsuures kaubamajas, aga on kompaktsem ja kiiremini läbitav, samas kui Abu Dhabi SeaWorld vajab ikkagi päris mitut tundi selle läbi käimiseks, aga on võimsam ja mitmekülgsem. 

Yas Islandil asuv SeaWorld on üpris vapustav, nagu siin mail kõik. Parklast juhatab peaukseni päikese eest kangaga varjutatud rada, kus puhuvad ventilaatorid õhku ringi koos kerge vee piserdusega, kõlaritest mängimas dramaatiline animafilmi muusika. Uksest sisse astudes tehakse kerge turvakontroll. Kaasaegse maailmaga on siin võimalik kõik piletid netist ette ära osta ja üldiselt on seda ka mõttekas teha. Oleme siin hooajavälisel ajal, nii et külastajaid ei ole kuskil liiga palju, aga keset turismi tipphooaega võib ilmselt nii mõnelgi pool piletisabas märkimisväärse aja veeta. Sabas oli meie ees vaid mõni inimene, aga jõudsin samal ajal netist mugavalt piletid ära osta. Võib ka juhtuda, et netist ostes on pilet veidi soodsam, aga see ei pruugi alati nii olla - netis ja kohapeal võivad kohalduda erinevad maksud. Üks, mis aga kindel, vahendajatelt pileteid osta ei tasu, vaid ikka üksnes otse, sest muudest keskkondadest väljastatud piletid ei kehti ja seda hoiatust kuvatakse igal ametlikul veebisaidil. Kuigi pileti hind on kõikides teemaparkides üpris krõbe, jäädes ca 80 eur kanti inimese kohta, on see elamus kõike seda väärt.

SeaWorldi keskmeks on One Ocean ümar saal, kust pääseb erinevatesse teemaaladesse, mis tegelikult omavahel seotud on. Sattusime sinna just hetkel, kui algas lõunane digishow. Oli tunne, nagu oleksime sattunud ümarasse hiigelsuurde kinosaali. Ruumi seinad muutusid üheks suureks filmiekraaniks, kus seoti üheks looks ära kogu maailm läbi ookeani. Lihtsalt seisad ja vaatad ammuli sui enda ümber keset suurt saali, nagu oleksid vaid üks väike täpike keset maailmaruumi. See kõik on lihtsalt nii võimas.

Siinse kliima üks kõige veidramaid asju on temperatuur. Kui õues on ca 35 kraadi sooja ja lämbe, siis kuhugi siseruumi astudes satud külmakardina alla ja sealt edasi on siseruumides umbes 22 kraadi sooja, mis polegi iseenesest jahe, aga kontrast on meeletu. Üldiselt oleme ikka õues ja siseruumides lühikeste riietega ja endale midagi soojemat kaasas kotis pole, lapsele on paar õhukesi pikki pükse ja kerge pika varrukaga pluus siiski igaks juhuks. Suur oli meie üllatus, kui Antarktika alasse astudes tervitas meid paksus jopes teenindaja, kes külastajaid läbi pöördukse suunas. Seal taga ootasid meid ehtsad pingviinid, kes lume sees ja jäises vees rõõmsalt ringi sulistasid. Oleksime oma suveriietega nagu otse külmkambrisse astunud! Ei osanud kõrbekuumuses kohe kuidagi oodata end lumme sattuvat. Dubais on küll siseruumides suusatamine võimalik, aga pingviinid Abu Dhabis olid ülivahva üllatus.

Sisuliselt läbib SeaWorldi tohutu suur klaasist akvaarium, mida on võimalik mitmetelt korrustelt erinevatelt vaateplatvormidelt, läbi akvaariumi minevatest klaastunnelitest ja suurtest klaasseinadest vaadata. Seal on kõikvõimalikke suuri ja väikseid kalu ning nii mõnigi neist tundub inimestega nii harjunud olevat, et ujub uudishimulikult klaasile üsna lähedale. Kuigi SeaWorldi läbivad mitmelt poolt trepid, on see õnneks lintide abil läbitav ka lapsevankriga. Vaatasime flamingosid ja rai kalu, mängisime suurel laste mänguväljakul, mille kõrval on meetristele lastele mõeldud hulk lõbustuspargi atraktsioone, vaatasime polaarrebaseid, morska ja hülgeid lisaks lugematule hulgale kaladele. Ma pole lõpuni kindel, et me päris kõik kohad läbi käisime ja kõikide plaanitud etenduste vaatamiseks tuleb ilmselt kodus juba korralik eeltöö ara teha, et päevast maksimum võtta. Peale mitme tunnist jalutuskäiku tahtsid nii mõnedki meist voodisse kerra tõmmata ja tuttu jääda.

Kui Abu Dhabi presidendipaleele on otse vaade meie hotellitoa rõdult, siis teine vaatamisväärsus, milleta Abu Dhabis nagu käinud poleks, on Sheikh Zayed Grand Mosque ehk suur moššee. See pidi kõige ilusam mõlema just päikeseloojangu ajal. SeaWorldist tulles jääb moššee, mis on ainus, kuhu võivad ka mitte moslemid sisse astuda, umbes poolele teele. Napilt enne moššeesse jõudmist jäi beebi lõpuks autos päevaunne ja kuna nii territoorium kui moššee ise on tohutult suured, ei olnud meil mõtet sinna ka korda-mööda uitama minna, nii et vaatasime seda vaid kaugelt ja püüame sealt homme läbi käia, enne kui Abu Dhabist uuesti Dubai poole tagasi lähme. 

Abu Dhabi on väga palju traditsioonilisem piirkond kui Dubai. Peatume hotellis, kus alkoholi ei serveerita. Samuti siin kõrval olev restoran, kus õhtustasime, on alkoholi vaba. Toidupoes alkoholi ei müüda, küll aga suurepäraseid alkovabasid kokteilijooke, mis annavad silma ette nii mõnelegi alkoholiga joogile. Üldiselt alkoholivabu kokteile oskavad nad ka siin üsna hästi teha ja toidugurmaanid saavad kindlasti siin kandis oma naudingud kätte.

Meie hotellil on oma rand ja korralik basseini ala, kuid mere äärde peale päikeseloojangut enam ei lubata ja basseinid suletakse õhtul kella 20 ajal. Kuna päeval on päike krõbe ja õhtul on muud tegemist olnud, polegi olnud väga aega basseini nautida. Sulistasime beebiga mõnusalt soojas vees samal ajal kui M massaažis oli. Õhk oli 35 kraadi, basseinivesi jahutavat 30 kraadi, samas kui mere temperatuur näitas 33 kraadi. Meri on siin soojem kui mõnel pool vannivesi. 

Turvalisus on siin kandis tähtis, nii on turvamehi igal pool, ka basseini ääres, nii et võib südame rahuga oma asjad basseinitoolidele panna ja ujuma minna. Basseinis hoiavad silma peal kõigel mitmed vetelpäästjad. Üks tuli meiega juttu ajama, kui vahepeal puhkepausi tegime ja lõpuks palus jätta Googlesse meeldiva soovituse, kus ka tema nimi ära mainida. Mõtlesin varem siinse kandi hotelli tagasisidet lugedes, miks igal pool on sees kellegi teenindaja nimi, sest see ei ole mujal väga tavapärane, aga tänast kogemust arvesse võttes, siis ilmselt saavad teenindajad oma nime mainimise eest positiivses hinnangus mingit boonust. Vot siis, kuidas oma raha välja teenitakse.

Araabia Ühendemiraadid on üks väheseid kohti, kuhu vene turistid puhkama pääsevad tänases maailmas ja siin on neid palju. Kummalisel kombel peetakse just Abu Dhabis ka mind venekeelseks, kuigi ma vene keelt mõistan vähe. Kunagi on mind ka venelaseks Helsingis ja Vietnamis peetud, aga mujal üldiselt mitte. Siin on mulle aga restoranis pakutud venekeelset menüüd ja kui kelner oma eksimusest aru sai, sajatas ta vaikselt omaette. Täna M-le massaaži broneerides kutsuti ka vene neiu mind teenindama, kuid kui nad said aru, et ma vene keelt ei valda, vabandasid, et mu nägu pidavat olema slaavlane. Mnjah. Kuigi üks Venemaalt pärit härrasmees pakkus meile päritolus sootuks Hispaaniat, nii et venelased ise meid venelasteks ei pea. Ja samal ajal on otsustanud Chat GPT, et kui ma temaga inglise keeles räägin, siis tõlgib ta mu jutu automaatselt soome keelde. Võtab kukalt kratsima.

Keele osas tasub sellistes rahvaste mekas nagu siin, ettevaatlik olla. Basseini ääres sattusin kuulma dialoogi, kus üks lastega tõmmum meesterahvas püüdis teha viisakusvestlust kõrval oleva lapsega heledanahalise naisterahvaga. Mees küsis nagu muuseas, kaua nad siin on ja mis neile on meeldinud ning millal nad Venemaale tagasi lähevad. Selle peale tõmbus naisterahva nägu pikaks ja ta teatas, et on Ukrainast. Oh, kuidas see mees selle peale vabandama kukkus, et oletas kuuldu põhjal, et naine rääkis oma lapsega vene keeles ja tegi sellest järeldused ning palus viisakalt vabandust ja poliitika kõrvale jätta. Jah, siin puhkavad venelased ja ukrainlased kõrvuti, aga enne kellegi osas järelduste tegemist on oluline esmalt küsida, kust nad tegelikult pärit on.

M tegi video ka: https://youtu.be/hoCaoO-TzCE

























Kommentaare ei ole: