teisipäev, 24. september 2024

Koriandriarmastus vürtsitatult

Dubai on kõigest 53 aastat vana ning enne seda oli siin vaid väike kaluriküla. Täna on see raha Meka, kus on kõik võimalik. Siin on linnatäis pilvelõhkujaid ja säravat valgust õhtupimeduses, ilusad autod ja kallid asjad ning sularaha ja raha ning kulda ja teemante liigub siin väga palju. Aga ka seadused on äärmiselt karmid ning rikkumisi käsitletakse tõsiselt. Seadused võivad muutuda üle öö, neist teavitama ei pea kedagi ja kui seadusest kinni ei pea, võid selle eest vangi minna. Ka ettevõtte juht vastutab siin kogu tegevuse eest oma saba ja sarvedega ning mõne paberi puudumine võib tähendada mitut kuud trellide taga. Politsei töö on suurepärane ja terve linna peale ei ole vist kohta, kus saaks niimoodi autoga ringi sõita, et kuhugi kaamerasse ei jääks. Dubais valitseb sheik, nii et see on justkui nagu kuningriik ja igas emiraadis kehtivad oma seadused.

Dubais saab ka maailma parimaid datleid. Datlid on ühed mu lemmik maiuseid ning siin võib leida neid tõesti igal kujul täidisega ja mitmest eri sordist, nii et osa on kreemisemad, osa tekstuursemad, mõne sisse on peidetud pähkel, teise sisse kuivatatud suhkrustatud sidrunitükk. Araabia köök on üldiselt väga maitserikas just vürtside poolest, mida nad armastavad kasutada igal pool. Kaneeli võib kohata toitudes, kus seda päriselt ette ei kujutaks - näiteks kanafilee peal, aga ka mustika-linaseemne jogurtis või banaani-karamelli koogis. Teine maitseaine, mida araablased väga armastavad, on koriander kõikvõimalikul kujul ja igas vormis toitude sees. Korralik araabia õhtusöök algab salatitest ja muudest taimsetest toitudest väikese sooja õhukese lamesaia ning hummusega ja täpselt sama sööki söövad ka kohalikud hommikusöögiks. Kui eelroogadest on kõhud korralikult täis pargitud, saabuvad lauale alles pearoad ning reeglina on kõik toidud seltskonna peale jagatavad, kuid nuge toiduainete poolitamiseks või lusikaid asjade tõstmiseks nad väga juurde panna ei armasta. Ka magustoidust võib leida sellise maitsekoosluse, mida ei osanud oodata - üsna tavalise välimusega suures kausis brüleekreem võib olla hoopis juustukoogi laadne kreem kaetud soolakaramelli ja koriandri jäämisega ning sinna kõrvale saialine ananassikook või katiffi ehk peenikese lintnuudli taigna sisse peidetud vedel juust, kallatud üle kuuma siirupiga, on väga traditsiooniline. Tõele au andes, süüa nad teha oskavad ja ma pole veel kohanud ühtki toitu üpris suurest valikust, mis ebameeldiv tunduks. Liha on hõrk, krevetid hästi grillitud, lammas maitseb ülihästi. Portsud on korralikud ning kohvipausid nii rikkalikud, et töökonverentsilt lahkudes võib juhtuda, et riided enam hästi selga ei passi. Toiduelamus on Dubais igal juhul garanteeritud.

Alkoholi tarbimine moslemiriigis on kohalikele keelatud. See tähendab, et ükski toidupood alkoholi ei müü ning seda saab osta ainult restoranist või baarist. Üsna tavaline on ka, et toidu kõrvale serveeritakse ainult vett või mõnda mahla. Seevastu külalislahkus on suuremeelne ja kohvi on tõeliselt au sees.

Ilm oli täna küll kraadi järgi sama soe, kui eile, aga kuidagi oli see mõnusam. Soojus on küll niiske ja natuke on tunne nagu õues olles viibiksid Türgi saunas, ent see pole lämmatav ega väga ebamugav. Võib-olla hakkame ka juba soojaga harjuma? Õhtupoole langeb taevast alla kerge sudu, nii et nähtavus on küll mõniteist kilomeetrit, aga pilvelõhkujatest jäävad taamal alles vaid siluetid, nii et kuhugi kõrgustesse minna linnavaadet nautima võib olla veidi ennatlik mõte ja vaateulatus võib jääda üsna lühikeseks. Seevastu öösel särab linn nagu tõeline metropol. 

M tegi oma päevast beebiga mil mina konverentsil viibisin ka väikese klipi: https://youtu.be/Ltc0APk5nGw











Kommentaare ei ole: