laupäev, 28. september 2024

Kunst igal sammul

Araabia Ühendemiraatidega on kõik natuke suurem ja võimsam kui mujal. Ja mida raha saab osta, on siin olemas. Abu Dhabis avati mõne aasta eest Louvre’i kunstimuuseum, mis on Prantsusmaa suurim rahvusvaheline projekt. Louvre’i kohta öeldakse, et see on üks vaatamisväärsus, mida tuleb kindlasti külastada, kas siis Pariisis või Abu Dhabis, vahet pole. Niisiis, võtsime Louvre’i külastuse ette. Kui muidu pole M suurem asi muuseumide fänn, siis siinne niiske kuumus, mis õues olles olenemata kellaajast keha vett voolama paneb, motiveerib üha rohkem muuseume külastama.

Louvre on suur ja võimas. Valge kivist madal ja lahmakas hoonekompleks laiub suure ümmarguse kupli all. Siin on peamine näitus 12 saalis, mida ka mõistlikus tempos läbib paar tundi, kuid tasub kindlasti külastust. Kaasaegse lahendusena on paroolita WiFi igal pool saadaval ning tasuta äpist saab kuulata oma telefonist audio giidi, mis selgelt ilmestab kunsti ajaloo teekonda ja lisab põnevaid fakte. Louvres asub eraldi majas ka kosmoseteemaline lastemuuseum, kus pisemad saavad ise interaktiivsete mängude kaudu kosmoseteadusest osa ning Marsi teemalised mängualas ehitada suurtest plaatidest kosmosejaama.  

Abu Dhabi on inimese loodud linn. Siin on hästi läbi mõeldud, kuidas jõuda ühest linna otsast teise suurema vaevata. Kuna autosid on palju ja jala väga ei käida, sest kuumus seda ei soosi, siis on autoteed linnas sees 4-realised mõlemas suunas ja maanteed 7-realised, ent sellegipoolest olime Dubais korduvalt ummikus, nii et poole tunni asemel läbisime teekonda poolteist tundi. Autod on siin uhked, korras ja puhtad. Nii kui auto kuhugi ära pargid, ilmub kuskilt mõni vormiriietuses mees, kes pakub autopesu teenust. Ka marmorist ja kivist tänavaid pestakse tihti, nii et marmor läigib ja tolmu pole kusagil. Ilmselt teisiti oleks kohalikel meestel ka raske oma pikki, peaaegu maani valgeid ürpe kanda.

Abu Dhabis asuvad ka kohalikud turud. Neist kuulsaim on kalaturg, mis asub uues suures jahutusega hoones ja kust saab värsket kala ja mereande osta varahommikust hilisõhtuni. Letis on lookas jääle asetatud värskest saagist, mille võib omale meelepäeaselt välja valida, fileerimisteenusel lasta ära puhastada ja samas asuvas restoranis omale roaks valmistada ning kohapeal ära süüa. Kohalike hulgas tundub see variant üpris popp olevat. Kui restoranides söövad mehed ja naised ikkagi koos, siis kala fileerimise järjekorrad on erinevad.

Meeste ja naiste teema on siin ühiskonnas üldse moslemikultuurist tulenevalt üpris tundlik. Tualetid asuvad tihti erinevates asukohtades, teistest eraldi. On küll olemas kaasaegsed ruumid beebi mähkmete vahetuseks nii meeste kui naiste tualettides, aga mitte ühiselt. Naised kannavad maani musti hõlst, mehed valgeid, kuid väikelapsed võivad olla teatud vanuseni katmata. Beebisid on palju ja beebisid nad armastavad. Meie beebi on saanud väga palju positiivset tähelepanu, naeratusi ja lehvitusi. Selles osas on siin üpris lapsesõbralik keskkond. Beebitoit on üldiselt saadaval tuubidena ja piimapulbrina igas väiksemas poes, inglise toidupoe ketis Waitroses on ka soolased tuubitoidud vabalt olemas. Ainult putrusid pole ma veel näinud.

Hotellides on tihti basseinid, mis on mõeldud kõigile või basseinis kohe eraldi olemas ka laste ala, ent samas võib teine bassein olla ka ainult täiskasvanutele lõõgastumiseks. Meie Abu Dhabi viie tärni peredele suunatud hotellis on lastele nii hommikusöögis eraldi lastemeelsete toitude nurk ja siseruumides tasuline lasteklubi mänguala ning rannaäärsete poes müügil ka liivakasti asjad mängimiseks rannas. Palusime oma tuppa ka beebivoodit, ent esimesel ööl sinna last ööunne asetades vajus ootamatult voodi põhi ühest nurgast alt ära. Oli öö ja me ei tahtnud oodata tunnikese, et uut voodit saada. M pistis pliiatsi puuduoleva kruvi auku ja sidus voodi nurga beebi mänguasja koti paelaga kinni. Kui hommikul vastuvõttu läksin ütlema, et meil on beebi voodiga probleem, vabandasid nad korduvalt, pakkusid võimalust rääkida nende juhiga, tõid tuppa uue voodi ja juht tuli ise vabandama ning õhtuks ootas meid toas puuviljavaagen. 

Meie hotellitoa aknast on otse vaade UAE presidendipaleele, mida hakati ehitama alles 2010 ning 7 aastaga valmis uhke marmorist suurejooneline palee 380 000 m2 alal. See on kasutusel igapäevaselt ametlike vastuvõttude jaoks ja muul ajal on see avatud piletiga külastuseks. Õhtul on viimane sissepääs kella 18 ajal ja 19:30 algab valgusšõu, kus pimedusse mattunud taeva taustal kuvatakse otse prresidendipaleele suurejooneline kaasaegse kunstilahenduse värvivideo. See kõik kokku on väga võimas. Sättisime oma külastuse viimasesse küllastustundi, et näha päikeseloojangut palee õuest ja jääda ka õhtusele showle. Kombekohaselt peavad olema nii naistel kui meestel põlved ja õlad kaetud. Vajadusel saab sealt ka salli laenata, et endale ümber sättida. Mul oli kaasas pikk punane seelik, mille endale lühemale seelikule peale tõmbasin, ent mu seelikule on lõhik. Turvakontrolli pandi lõhik viisakalt vabandades haaknõeltega kinni ning kui alumise seeliku püksirihm piiksuma hakkas, rõhutati, et naised ei pea seeliku alt midagi ära võtma turvakontrolliks ning käidi käsimasinaga keha kontroll kiirelt üle. Paleesse ei tohi kaasa võtta sööke ega jooke peale vee või beebitoidu ja ka suitsud ning e-sigarid korjatakse turvakontrollis ära, pakendatakse ühekordsesse kinnisesse pakendisse, palutakse teha endal pilt või number meelde jätta ja hiljem lahkudes saab oma asjad tagasi.

Turvakontrollist juhatatakse edasi bussidesse, mis viivad mõne minutilise sõiduga inimesed otse palee ukse ette. Esimese hooga tundus see veider, et jala ei minda, aga kui arvestada, et praegusel ajal on ka öösel 32 kraadi sooja ning territoorium on hoomamatult suur, on bussidega inimeste transportimine väga mõistlik. Palee ise on seest suur, tühi ja avar. Uksest sisse astudes on kuldne avarus nii võimas, et võtab suu ahhetama ja pea kuklas seistes ringi vaatama. Sõnadega ei ole seda emotsiooni võimalik kirjeldada. Kuna seda kõike on väga palju, siis on palee nelja nurka ehitatud metalsed suured kuubikud, mis kunstiprojektina sobibvad sinna ideaalselt, ent on mõeldud pimedaks omaette olemise puhkenurgaks neile, kelle jaoks seda sära ja suursugusust avarust korraga liiga palju on. Loomulikult on kogu palee ka seest konditsioneeritud, nii et õhutusava on disaini sisse nii sujuvalt ära peidetud, et neid esmapilgul ei märkagi. Jah, siin oskavad nad teha suuri ja võimsaid, imeilusaid asju ja selle eest ka raha ära võtta, sest iga sent palee külastuse ning õhtuse värvi vaatemängu eest on seda absoluutselt väärt. Tunne on nagu Aladini imedemaal või filmis, sest see kõik on lihtsalt ülevoogavalt kaunis. 

M päeva video: https://youtu.be/HScw3ofa0Tw?feature=shared

 


























Kommentaare ei ole: