pühapäev, 27. märts 2022

Ateena - linn mägede vahel

Ateenale ei ole võimalik ilmselt niimoodi läheneda, et kuskilt servast mäed ei paistaks. Siin on väga pikk ajalugu ning linn on läbi aastatuhandete koondunud mägede ümber ja vahele. Acropolis paistab linnas igast servast ning on oluliseks ajalooliseks maamärgiks. Hommikul võtsime ette Acropolisega lähemalt tutvumise. Mul õnnestus seal juba korraks teisipäeva hommikul koos kolleegidega kiire tripina käia, aga siis oli ilm jahe, väga tuuline, nii et telefon tahtis käest tuulega ära lennata pilti tehes ja turiste sisuliselt polnud. Täna oli ilm päikseline ja soe, pühapäev ning turiste palju. Praegu on veel madalhooaeg, nii et märtsi lõpuni kehtib soodushind Acropolise külastuseks, ent kuigi turismihooaeg pole veel hakanud, oli inimesi ikkagi juba vaatamisväärsuste juures nii palju, et vahepeal tuli sabas seista ja oodata.

Acropolis on mäe otsas ajalooliselt hästi säilinud. On olnud aegu, kui Acropolis pole olnud suurema väärtusega koht, ent praegu on seal igikestvad renoveerimistööd ja on, mida vaadata. Ateenas on ajaloolisi kivihunnikuid palju ja ajaloohuvilisel on siin ilmselt vaatamist ja lugemist päevadeks. Acropolise üks suurimaid väärtusi on ka alla linnale avanev imetabane vaade. Ja see on tõesti võimas. Samas sarnaseid vaateid näeb linnale nii mõnestki kohast veel - Akropolise kõrval on väike kiviküngas, mille otsa saavad kõik soovijad ronida ning üle tee metsast läheb üles mäe otsa lai kivitee, mis viib tipus oleva Filopappou monumendini, kust avaneb imekaunis vaade otse Acropolisele ja ülejäänud linnale. 

Natuke sarnane vaade, kuid oluliselt kaugemalt, teiselt poolt linna servast, avaneb ka Stavros Niarchos Foundation Cultural Centri katuselt. See on suur postidega hoone, mille lennukitega kujuline katus on kaetud päikesepaneelidega. Too keskus asub pargis, otse üle tee Marriotti hotellist, kus mu mitu päeva kestnud konverents toimus, nii et mul õnnestus sinna hetkeks ühel õhtul jalutada ja vaadet nautida. Täna, pühapäevasel kevadpäeval, oli park piknikku pidavaid peresid täis.

Päeva lõpetuseks võtsime ette väikese sõidu Ateena eeslinna Piraeus, mis on eelkõige tuntud kui Euroopa suurim kruiisilaevade sadam, aga peidab endas ka mitut väiksemat jahisadamat luksuslaevadele. Seal võib vabalt jalutada lihtsalt tunde mööda sadamakaid ja suu ammuli vahtida kraatreid ja jahte, mida seni vaid filmides nähtud. Jäime ühte üüratut jahti pikemalt vaatama ning arutlema selle pikkuse üle. Kiire Googeldamine andis vastuseks ca 85m sarnasele laevale ning hinnaks 800 000 eurot. Üle kontrollimisel selgus, et see viimane ei olnud mitte paadi hind, vaid nädalase rendi hind, millele lisanduvad meeskonna ja muud jooksevkulud. Ega rikkus pole häbiasi.

Tänase päeva videoklipp ka: https://m.youtube.com/watch?v=q9MUS53T64k&feature=youtu.be















Kommentaare ei ole: