kolmapäev, 16. november 2022

Väike suur saar: Malta ei ole Muhu

Kui Maltal on jäänud veel vaid loetud tunnid, siis niisama hotellitoas neid raisata oleks päikselise ja sooja ilmaga patt. Meie hotelli kõrval linnas Buggibas asub Malta klassikaliste autode muuseum, kus on ilusad autod eelkõige 1950datest. See on mõnusalt detailirohke saal kahel väiksel korrusel ja tasub igal juhul läbiastumist. Tundub, et käesoleva aasta reisid on meil just automuuseumidele pühendatud ning tore oli sinna nimekirja lisada veel üks, mida nüüd oleme külastanud.

 

Buggibba linna servas asub väike roheline linnapark Kennedy Grove, kus on laste mänguväljakud, piknikulauad ja USA president Kennedyle pühendatud päikesetempli sarnane monument. See on tore koht, kus korraks jalga puhata, puude varjus värsket õhku nautida ja veidi jalutada. Üldiselt maltalastel pole kombeks jala käia ja nii ei vii tihti ka kõnniteed ühest kohast teise ning kohalikke võib just rohkem näha parkides või linnatänavatel koertega jalutamas. Koeri siin jagub, ent reeglina on need kõik väikesed, aga selle eest on tänavakasse nii palju, et neile on lausa pühendatud eraldi liiklusmärgid, mis hoiatavad teed ületavate kasside eest.

 

Kuigi on alles november ja õues sooja 24 kraadi, siis Malta on juba jõulukaunistustes ning nii mõneski kohas võib kuulda jõululaule. Ikka päris harjumatu on sellise soojuse ja särava päikese käes näha ledidest jõuluvana soovimas häid jõule ning ringristmikel erinevaid jõulukaunistusi. Seevastu 4 tundi hiljem õhtul lennukiga Tallinnas maandudes tervitas meid valge õhuke lumevaip - kontrast on suur, aga tundub, et jõulud hakkavad siiski lähenema.

 

Nädal Maltal läks kiiresti. Kuigi see on väike saar, on siin väga palju teha ja vaadata ja saare pisisus on selgelt petlik ning päeva lõpuks tuleb teha siiski mingeid valikuid, sest igale poole lihtsalt ei jõua. Mõned tähelepanekud ja mõtted seoses Maltaga:

-        Kraanasid on siin priipärast ja ükskõik millal enda ümber vaatad, näed mõnda kraanat midagi ehitamas kindlasti.

-        Malta põhjavesi on saastunud ja seetõttu kraanivett ei jooda.

-    Maltal on kahte tüüpi prussakaid: saksa ja ameerika tõugu ning jahe ja niiske kevad tähendab suvist suurt putukainvasiooni, mida võib jätkuda ka sügisesse, aga hotellid reageerivad tuppa roninud prussakale kiiresti.

-        Vasakpoolse liiklusega harjub kiiresti, kuigi esimese hooga on see veidi harjumatu. Ringteid on palju, aga need ei häiri, sest see on ainus võimalus tiheda liikluse korral üldse kuhugi pöörata, ainult et sellest ei saanud me päris lõpuni aru, millal ja kuhu ringteel suunda näidata tuleb, sest kohalikud kippusid seda tegema üpris suvaliselt.

-        Kuigi autosid on palju ja liiklus on tihe, on see siiski viisakas, ent kerge nahaalsus tuleb kasuks, et oma auto nina kuhugi vahele pista, kuid üldiselt lastakse vahele lõpuks päris normaalselt ja liiklus ei ole kuigi vihane.

-        Parkimiskohti on väga piiratult ja need on kitsad. Kui on plaan rendiauto võtta, tasub see rentida kohe lennujaamast ja pigem väiksem kui suurem ning hotelli käest enne uurida, kuidas neil parkimisvõimalused on. 

-        Tanklad on tillukesed ja asuvad suvalistes kohtades elumajade esimesel korrusel. Lennujaamas on viimane tankla McDonaldsi kõrval, kus on mugav rendiauto paak täis võtta enne selle tagastamist.

-        Bolt ja Bolt Food on väga levinud äpid, toimivad väga hästi ning taksosõit ei ole ka määratult kalli hinnaga, nii et saab liikuda vabalt ka takso ja bussiga.

-        Kui liikuda bussiga, on kindlasti mugavam ööbida mõnes suuremas linnas, kus bussiliiklus on tihedam ja kohapeal on rohkem teha jalutuskäigu kaugusel. Kui aga on omad rattad all, siis on hea hotell võtta veidi väiksemasse kohta, sest seal on reeglina kergem parkida. Vahemaad on nagunii lühikesed, mistõttu pääseb igale poole kiiresti.

-        Ka talvisel ajal on päike tegelikult soe, kuigi väga ei võta. Ilm on siin kiiresti muutlik ja sellega tuleb eelkõige talvekuudel arvestada. Alles eile lubas veel ilmateade, et järgmised 4 päeva sajab, ent täna lõunaks lubas juba järgnevateks päevadeks sooja päikest. Kuigi õhtud lähevad jahedamaks, siis meie kogemuse järgi kampsunit õhtul vaja ei läinud, aga kohalikud käisid juba ka päeval pikkade teksade ja kampsunitega, kui meie veel lühikeste pükste ja topiga mõnusasti end tundsime.

-        Kuna Malta on vana Inglise koloonia, siis pistikupesad on UK omad ja selleks, et meie asjad seina pista, on vaja adapterit.

-        EU mobiilipakett ja nett töötavad reeglina hästi, kuid sellegipoolest tasub Google Maps offline versioon alla laadida, sest Waze kippus end koguaeg ära kaotama majade vahel ja mobiililevi kadus üsna suvalistel hetkedel. 

-        Malta on väga ideaalne koht perepuhkuseks ja siin leidub absoluutselt kõigile midagi. Meil olid kaasas M vanemad, kellega koos mõnusasti puhkasime, aga ka lastega on siin ilmselgelt palju teha või vähemasti päikseliste ilmadega rannas istuda ja sooja merevett nautida. 

-        Maltale tasub tulla nii pikaks nädalavahetuseks kui ka pikemaks perioodiks, et aeg veidi maha võtta ning rahulikult saareelu nautida, kuid tulla tasub igal juhul.

-        Ja kui Maltale tulla, tasub enne lugeda Alati Malta gruppi Facebookis ning päris kindlasti osaleda eesti giidi Ingrid Eomoisi ekskursioonil. Ingrid on suurepärane giid, teda on põnev kuulata ning tema pikaaegne kogemus Malta elanikuna annab üksnes lisandväärtust kuuldule. Muidugi, Minu Malta tasub ka kindlasti lugemist.


M viimase reisipäeva video: https://youtu.be/gbZsyajb3Zo












Kommentaare ei ole: