esmaspäev, 12. aprill 2010

Kloaagimaailm

Reisi ette valmistades sattusin lugema Türgit tutvustavat Interneti turismikäsiraamatut, kus on ära märgitud ka kohalikud harjumused, veidi ajalugu, eripärasid, majutusteenustest ja sisuliselt kõigest, mida võiks üks turist enne reisi teada. Kui lugesin hotellide eripäradest, köitis mu tähelepanu lõik tualettidest. Ja selle kohta lausa eraldi loodud lehekülg!

"Minu Marokot" lugedes avanes mu silmaring tualettide teemal niimi, et moslemimaades on väga levinud just nimelt sellised auguga "potid", nagu meil vanasti Lauluväljakul ja peamiselt metsas kuivkäimlas on. Ei kujutaks ette, et keegi oma koju laseks tavalise klassikalise tualetipoti asemel sellise augu paigutada. Pealegi pole ma päris kindel, et neid Eestis väga suures valikus ka saada on. Küll aga on osa maailma just nende aukudega harjunud ega oska klassikalist Euroopalikku wc-potti kasutada. Sestap on ka paljudes Euroopa maades avalikes tualettides prill-lauad ära korjatud või katki astutud. Siiani mõtlesin ma pigem, kes küll peaks tahtma roniga jalgupidi prill-lauale, ent see raamat andis rohkem vastuseid. Tegemist on eelkõige kultuurilise eripäraga.

Ka Türgis on avalikes tualettides ja ka paljudes majapidamistes, sh hotellides levinud jalatugedega augud. Mis rohkem euroopa turistile orienteeritud, seal ilmselt leidub peamiselt ikkagi potte, ent ka need pole väidetavalt päris tavapärased. Nimelt tulenevalt augu-kultuurist ei kasutata wc-paberit (kui seda üldse on) mitte tagumiku pühkimiseks, vaid käte kuivatamiseks, kui vasaku käega on tagumik veega ära pestud (sestap ka kraan või mõnu muu vee saamise viis poti juurde integreeritud ongi ning see seletab ka, miks paljudes sellistes maades peetakse vasaku käega söömist lubamatuks). Aga see ei käi ainult augu-kujulise wc elemendi juurde, vaid on integreeritud ka uuematesse wc-pottidesse sisse!

Sattusin samal teemal J-ga arutlema ning tema käis välja uue väite. Nimelt mõnelgi juhul võib tualetti kasutades avastada, et prill-lauda on märgatud paagi poolsest otsast. Mina olen selle siiani kirjutanud lohakate meeskodanike arvele, ent kui tegemist on naiste wc-ga, jään ma nõutuks. Väidetavalt pidi osa vene naisi kükitama potile tagurpidi, näoga veepaagi poole, et mitte prill-lauda puutuda. Nii pidavat mugavam olema.

Kui googeldada veidi tualetiharjumusi, siis leiab mõned päris põnevad väited:
- Inimene pidavat tualetis veetma ca 500 000 minutit oma elust.
- Britid tegelevad tualetis enamjaolt sõnumite või e-kirjade saatmisega (vanasti loeti wc-des tüüpiliselt ajalehti või raamatuid).
- Tualettpaberifirma Zewa tegi 2007. aastal Saksamaal uuringu tualetiharjumustest. Sakslased pidid endiselt potil istudes peamiselt lugema. Tervelt veerandi jagu noortest kuulab tualetis iPodi ja/või saadab smse.
- Müüdi kohaslet pidi vesi Austraalias potis teistpidi alla keerlema.
- Väidetavalt Iraanis pidi mehed potil alati istuma ega kunagi kergendama end püsti seistes.

Ja otse loomulikult on loodud eraldi veebileht Internetiavarustesse kirjeldamaks rahvusvahelisi tualeti kasutamise etiketti.

Kommentaare ei ole: