laupäev, 15. oktoober 2016

Polüglottide pidu Trieris

K ja J vanema lapse 5. sünnipäevapidu oli planeeritud laupäeva pärastlõunaks Saksamaa linna Trieri. K oli selleks pikalt ettevalmistusi teinud ning käsitööna valmistanud kõik sünnipäevaks vajalikud vidinad. Siin pidi olema ka kombeks igale külalisele sünnipäevalapse poolt teha väike tänukingitus tulemise eest. Ma ei ole kuulnud, et Eestis selline komme oleks ning arvestades kui palju ja tihti ilmselt laste pidude kutsed tulevad, on see igale lapsevanemale paras väljakutse.

K ja J noorem laps oli hommikuks siiski tõsiselt haigestunud, mistõttu tuli jooksvalt veidi plaane ringi mõelda. Kui olime algselt arvestanud Trieri minekuks kahte autot, siis nüüd oli selge, et keegi pidi haige lapsega koju jääma. Sedakorda jäi J lapsevalvesse ning meie kolmekesi suundusime Trieri poole K ja J 7-kohalise autoga. K võttis Euroopa koolist sünnipäevalapse ja tema kaks sama vana sõpra veel peale ning asutasime end minekule. Minu jaoks oli paras väljakutse istuda autos tagaistmel koos kolme ülienergilise 5-aastasega. Pidu ise oli planeeritud sisejalgapalliväljakuga spordisaali ning arvasin, et kui lapsed mürgeldavad seal 3 tundi vahetpidamata, on nad õhtuks omadega läbi. Minu üllatus oli aga suur, kui selgus, et peale mõnetunnist vahet pidamata jooksmist ja möllu oli nende energiatase endiselt ühtlaselt suur ning väsimuse ilminguid ei eksisteerinud kusagil.

Luxembourgi on reeglina enamus sisserännanuid tulnud elama ajutiselt. Tihtipeale on esmaseks perioodiks vaid kuus kuud, millest reeglina kujunevad sujuvalt aastad või isegi aastakümned. Nii on siin sündinud ja kasvanud lapsed tõelised maailmakodanikud. Täiesti tavapärane on, et laps räägib vähemalt 3-4 keelt, mõni ka rohkemat, olenevalt elu- ja keelekeskkonnast kuhu nad sattunud on. Kui sünnipäevalaps ise räägib hästi eesti ja inglise keelt, mõni sõna sekka ka Prantsuse keelt, siis tema hea sõber valdab soome, rootsi, jaapani, inglise ja saksa keelt. Lastel omavahel suheldes aga probleemi i ole ning keeli vahetatakse käigupealt, nii et pole ka ebatavaline, kui ühte lausesse satubki kokku mitu erinevat keelt kõrvuti sõnadena. Siinsed lapsed on tõelised maailmakodanikud ja polüglotid.

Sünnipäevapeo asukoha valik on tegelikult üpris lai ning riigipiir pole siinkohal üldse küsimuseks. Pigem hinnatakse seda, millise summa eest millist teenust pakutakse ja kui kaugel sihtkoht asub autoga sõites. Korraks käia poes teises riigis või pidada pidu kolmandas, on täiesti tavapärane ja mugav. Ainus, millele sel juhul mõelda tuleb, on kehtiv mobiilipakett rändlusteenuse tasudega.

Trier arvatakse olevat Saksamaa vanim linn, mis on asutatud Keltide poolt 4 sajandit enne Kristust. See teeb linnatänavate loogika veidi keerulisemaks tänapäevast, nii et ka need, kes linna tihti külastanud, eelistavad seal liigelda GPSga. Linna keskme läheduses asub suur tumedast kivist kindlus Porta Nigra, mis ühtäkki ootamatult uuemate majade keskelt välja ilmub. Vanalinn on armas ning kohane Saksamaa väikelinnale, omades kõiki olulisemaid elemente raekoja platsil nagu purskkaev, monument ja turg. Ajanappuse tõttu polnud meil paraku aega seal pikalt ringi vaadata, kuid esmapilgul tundub mulle, et üht-teist seal peidus on, millega võiks lähemalt tutvuda. Selles linnas on ajaloolist hõngu selle sõnapaari positiivses tähenduses.

Meie tänase õhtu plaaniks oli ära pakkida auto, et võiksime homme peale messikülastust, mille M täna juhuslikult avastas, seada sõidusuuna Brüsseli poole. Ma vaatasin M ja J entusiastlikke nägusid ning kastide, pakkide ja kottide hunnikut garaažipõrandal ning suhtusin kogu sellesse ettevõtmisse teatud skepsisega, sest ükskõik kuidas mulle ka ei tundunud, meie väikeautosse kõike ära mahutada ei olnud mingi valemiga võimalik. Paar tundi hiljem tõestasid M ja J mulle aga vastupidist. Nad on kahepeale ikka tõelised pakkimismeistrid!

Mis mulle Luxembourgis veel meeldib, on külastada Auchani toidupoodi. Kuna me otse siit koju ei sõida, siis enamjaolt pole meil toidupoest hetkel midagi väga kaasa osta, ent see melu ja möll, mis seal käib, on ühtpidi harjumatu, teistpidi ligitõmbav. Kui ma Eestis enam toidupoode väga külastada ei viitsi ning olen pigem e-poe kasutaja, siis siin ma naudin Auchani väljanägemist, sätitust, hea ja kvaliteetse poe tunnetust, aga ka suurepäraseid pakkumisi ning teemadena tooteesitlusi, kus ei ole sugugi harvad juhused, mil tumedanahaline tantsib kõva muusika järgi mõnuga leti taga või teise leti keskealine tooteesitleja kõvahäälselt oma toodet üle poe karjudes demonstreerib. Inimesed naeratavad, kohtuvad teineteisega toidupoes ja räägivad juttu. Mulle tundub, et ka kohalikud naudivad toidupoe melu.

Millest ma kuidagi üle ja ümber ei saa, on mereandide lett. Sealne valik on nii üüratult lai, et mingite toodete kohta ei osanud me M-ga kumbki arvata, millisest otsast neid süüakse ja kuidas neid üldse valmistatakse. Siin on võimalik soetada endale ka suurepärase kampaaniahinnaga värsket ja head kraami. Tänaseks hilisõhtuseks snäkiks varusime poolteist kilo hiidkrevette, is kadusid laualt hetkega. Mulle tõeliselt meeldivad mereannid ning minu jaoks on selline õhtu tõeline nauding.

Mõned asjad on Luxis imetabaselt soodsad. Kuna M armastab aeg-ajalt sigarillosid teha, siis on meile silma hakanud eri riikides konkreetsete sigarillode hinnad - sama toodet on ju lihtne võrrelda. Tuleb välja, et Luxis on sigarillod sõna otseses mõttes üle kolme korra odavamad kui Eestis. See seletab ka siinsete elanike tubakalembust. Lisaks sigarettidele on muidugi siin ka oluliselt soodsam kütus, mistõttu võib näha enne Saksamaa riigipiiri tee ääres mitmeid tanklaid koos, kust suur osa mööduvaid juhte paagid tis panevad, sest ca 30 senti liitrilt hinnavahe on täispaagi puhul siiski juba märgatav vahe.

Kui Euroopa Liidus on toodete netist tellimine lihtne ja reeglina toimetatakse suurematesse riikidesse kõik probleemideta kohale, siis Luxis asi alati päris nii lihtsalt ei käi. Nimelt paljud netipoed mingil veidral põhjusel Luxi kaupa ei tarni või kui, siis transpordikulu on ebamõistlikult suur. Probleemi on lahendanud Luxembourgi post, mis pakub teenusena võimalust kaupa Saksamaale tellida ja sealt toimetavad nad selle tellijale ise koju ainult 5€ eest. Väga mugav lahendus.

Üks huvitav lahendus on Luxis veel. Sedakorda liikluses. Kui Luxembourgi linnas ringi sõita, siis harjumatult tavapärane on siin suurematel tänavatel parema käe reegel. loogiline oleks ju pigem see, et suur ja lai tee, kus on pidev liiklusvoog ja bussiliiklus, on peatee, ent siin on asjad lahendatud hoopis kõikjal parema käe ristmikega. Väidetavalt on see vajalik selleks, et kiirusi taltsutada, kuna kohalikud kiirust piiravatest märkidest väga kinni ei peaks, ent parema käe reegel on liiklusõnnetuseks piisavalt suur oht, et sellest reeglist hoolida.

Lisaks leidub Luxis suur hulk autosid, mille numbrimärk sisaldab ainult nelja numbrit ja mitte tähti. Tuleb välja, et need numbrid on kunagi algusaegadel soetatud koos esimeste autodega ning juhiload tulid kaasa koos auto ostuga, mistõttu tasub selliste numbrimärkide omanike sõidumanöövrite osas veidi ettevaatlik olla. Et sellised numbrid on aga väga olulised, siis on need nii pärandatavad kui kalli raha eest müüdavad. Oleme veidi hasartselt viimasel paaril päeval neid numbreid jälginud ja seni on väikseim nähtud number olnud 1100 millegagi. Üks uus asi, mida liikluses märgata ja kuidas autosõit enda jaoks põnevamaks teha.





Kommentaare ei ole: